Toegevoegde waarde van HR

De HR-afdeling werd door de organisatie gezien als “salarisverwerking en alles wat daarbij hoort”. Er was sprake van overbelasting door onderbezetting. Er waren achterstanden ontstaan. Er was gezocht naar versterking in de vorm van een HR-manager, maar de juiste persoon was nog niet gevonden. De manager Finance (waar HR aan rapporteert) was bang voor uitval van de enige HR medewerker en zocht ‘extra handen’.

De basis op orde

Mijn taak:

  • In eerste instantie: extra handen om achterstanden weg te werken en de ‘basis op orde’ te krijgen wat betreft de personeelsadministratie. Op niveau brengen huidige medewerker om eventueel door te groeien naar managersfunctie.
  • In tweede instantie: door vroegtijdige uitval van de HR medewerker lag de focus op het draaiend houden van de afdeling. Na het in kaart brengen van de achterstanden, werd mij gevraagd een plan te schrijven voor de ‘basis op orde’ en de groei naar een professionele en volwaardige HR afdeling.

Verbetering en efficiency

Mijn eerste acties waren operationeel gericht. Draaiend houden wat moest en achterstanden wegwerken, ook vooral het beantwoorden van (achterstallige) vragen uit de organisatie. Tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden heb ik de procedures onder de loep genomen en gewerkt aan verbetering en efficiency. Ook heb ik een HR-Huis getekend dat de meerwaarde van HR aan de organisatie toonde. Hiervoor heb ik draagvlak geregeld bij de Finance manager. Ik heb veel contact gezocht met leidinggevenden en met hen mijn HR-kennis gedeeld ter verduidelijking van integraal management. Uiteindelijk heb ik met mijn HR-jaarplan aangetoond welke uitdagingen er voor een nieuwe HR-manager lagen en wat voor een persoon daarbij zou passen. Samen hebben we mijn opvolger gevonden.

Een HR manager met meerwaarde

Administratief is de basis op orde gebracht. De organisatie is ontvankelijk gemaakt voor een andere rol van HR, eentje met meerwaarde. De HR-afdeling weet waar aan gebouwd kan worden en heeft hiervoor een uitgewerkt plan ontvangen. De nieuwe HR manager is ingewerkt en kan vanuit de basis op orde verder gaan bouwen aan een strategische inzet van HR en de plannen tot uitvoer brengen.

&More factor

Het inzicht in wat HR voor meerwaarde heeft, zowel bij de manager Finance als bij leidinggevenden.

Het vertrouwen in HR dat weer is hersteld bij de medewerkers door HR dienstbaar te maken aan de operatie.

Aanbeveling LinkedIn: Gertrude van Dulmen, huidige HR-manager
Ik heb met Carin 3 maanden mogen samenwerken bij Multifix. Zij heeft mij op een zeer aangename en correcte manier wegwijs gemaakt in mijn nieuwe functie. Ze heeft een fantastische interim klus geklaard. Dank je wel. Ik heb altijd veel bewondering gehad voor haar strategische kennis van zaken en de manier waarop zij dit vertaalt naar de praktijk. Ik heb onze samenwerking als heel prettig en respectvol ervaren. Succes!

← Bekijk alle cases

Carin Spronck

Transitiemanager, Performancemanager, HR manager

Meer over Carin

Multifix Group B.V. Bergeijk - Jeroen Westerink & Gertrude van Dulmen