Wat is mentale weerbaarheid? En hoe kun je deze vergroten?

Mentale weerbaarheid is een eigenschap die bepaalt hoe iemand omgaat met verandering, tegenslag of negativiteit. Mentaal weerbare personen tonen veerkracht en blijven vasthouden aan hun lange termijn doelstellingen, ondanks tegenslagen.

Mentale weerbaarheid is een veelgenoemde term in de sportpsychologie. Volgens onderzoek in het journal of applied sport psychology is het een psychologisch aspect dat mensen in staat brengt om:

  • Consistent te presteren
  • Gefocust, zelfverzekerd en vastberaden te blijven onder druk
  • Te kunnen leveren wat er gevraagd wordt

Mentale weerbaarheid is een belangrijke eigenschap die niet alleen in topsport een belangrijke factor is voor succes. Het type weerbaarheid dat iemand een topsporter maakt, maakt ook grote leiders of succesvolle ondernemers. Een belangrijk aspect is het volhardingsvermogen om lange termijn doelstellingen te behalen.

Welke eigenschappen heeft een mentaal weerbaar persoon?

Mentale weerbaarheid is een breed begrip. Een aantal kerneigenschappen die een mentaal weerbaar persoon kenmerkt zijn:

  • Het hebben van een growth mindset

30 jaar geleden onderzocht psychologe Carol Dweck de motivatie en prestaties van studenten. Ze concludeerde dat er onder de studenten twee typen mindsets te onderscheiden waren die bepaalden of zij na het ‘falen’ veerkracht toonden of in de put terecht kwamen. Deze twee typen mindsets noemde zij de growth mindset en de fixed mindset.

Een growth mindset is gericht op groei. Mensen met eendeze mindset geloven dat je kwaliteiten en intelligentie kunt ontwikkelen, mits je er moeite voor doet. Zij zien uitdagingen als een mogelijkheid om te leren en geven niet op bij tegenslag.

Een fixed mindset gaat ervan uit dat persoonlijk vermogen en intelligentie statisch zijn en dat we deze niet kunnen veranderen. “Dat is niets voor mij” of “dat is niet mijn ding” zijn uitspraken die bij een fixed mindset horen. Het geloof dat vaardigheden maakbaar zijn door inspanning ontbreekt.

  • Verantwoordelijkheid tonen

Mentaal weerbare personen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag en keuzes. Ze geven niet anderen de schuld van hun eigen problemen en maken zich niet druk over dingen in hun leven die ze niet zelf kunnen beïnvloeden. In plaats van zich slachtoffer voelen, nemen ze verantwoordelijkheid. Ze kijken naar een situatie en kijken wat ze zelf kunnen doen om iets te verbeteren.

  • Blij zijn wanneer andere mensen succes hebben

Mentaal weerbare personen begrijpen dat andermans succes niet betekent dat zij zelf minder succesvol zijn. Het continu vergelijken met andere mensen, jaloers zijn en niet blij kunnen zijn voor een ander is een eigenschap die mentale weerbaarheid in de weg zit. Mensen die in staat zijn te handelen vanuit hun eigen waardes, en deze niet vergelijken met anderen, laten zich niet afleiden en focussen op hun eigen doelen.

Mentale weerbaarheid kun je ontwikkelen

Het fijne aan mentale weerbaarheid is dat je het kunt aanleren. Je hoeft niet mentaal weerbaar geboren te zijn om mentaal weerbaar te worden. Zie het als een spier die je kan trainen. Je kan mentaal weerbaar worden met de juiste mindset en het aanleren van nieuwe gewoontes. Maar hoe ontwikkel je deze weerbaarheid?

Ontwikkel een positieve mindset

Een positieve mindset is enorm belangrijk. Het leven gaat niet altijd over rozen. En dat hoef je jezelf ook niet wijs te maken. Maar het geloof dat iedere gebeurtenis een positieve kant heeft, is wat je verder brengt. Je eigen mindset kiezen gaat over het beste in anderen zien, en het geloof in een positieve uitkomst.

En wanneer iets ‘slechts’ gebeurt mag je je daar best teleurgesteld of gefrustreerd over voelen. Probeer de tijd die je hieraan spendeert echter te verminderen. Dwing jezelf om door te gaan, te accepteren dat je fouten mag maken of teleurstelling mag voelen. Hoe sneller je teleurstelling kan accepteren en kan focussen op het positieve, hoe sneller je je weer op het succesvolle pad begeeft.

Stel doelen en visualiseer deze

Ons brein is trainbaar. Het visualiseren van prestatie en succes stimuleert hetzelfde deel van het brein dat geactiveerd wordt wanneer we de betreffende prestatie leveren. Een deel van het succes kun je dus trainen door een film af te spelen in je hoofd. Je kan dit oefenen door bijvoorbeeld belangrijke presentaties of vergaderingen voor te bereiden in je hoofd. Je visualiseert jezelf in de gewenste uitkomst.

Mindfulness

Meditatie of mindfulness kunnen helpen om angst- en aandachtsproblemen op te lossen. Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken zorgen ervoor dat je minder paniekerig reageert wanneer situaties uit de hand lopen en stress opleveren. Deze technieken helpen ook om beter en langer te kunnen focussen en beter om te gaan met tegenslagen.

Focus op leren, in plaats van winnen

Focus je niet altijd op winnen, of gelijk willen hebben. De continue druk om altijd te willen winnen verhoogt uiteindelijk de druk op jezelf, die een keer te veel wordt. Daarnaast kun je niet leren zonder af en toe fouten te maken. Zet je perfectionisme aan de kant en beschouw iedere situatie als een kans om iets nieuws te leren.

Wil je aan de slag gaan met jouw mentale weerbaarheid?

Ik kan je helpen mentaal sterker te worden en het beste uit jezelf te halen. Middels een aantal sparringsessies kan ik je goed helpen in het trainen van een positieve mindset. In 6 sessies zal jouw glas weer voller zijn, staat het vizier weer op scherp en kun je je weer vooruit kijken. De aanpak en structuur bespreken tijdens de gratis intake.

← Alle blogs