Gaat switchen de nieuwe trend of noodzaak worden?

Switchen, switchen, switchen! Leuk gezegd, maar hoe doe je dat? En wie gaat er switchen?

In sommige sectoren moeten bedrijven switchen omdat hun business, zwaar getroffen door COVID-19, ten onder dreigt te gaan. Switchen door te downsizen en op een net iets andere manier verder gaan in dezelfde branche? Of ga je op zoek naar nieuwe kansen in een geheel andere sector? Om de juiste switch te vinden helpt het je om anders te leren denken. Zet gewoon een andere bril op.

Waarom deed jouw organisatie het voorheen zo goed in vergelijking met anderen in je branche? Was dat omdat je beter was in logistiek? Je de juiste mensen en goederen op de juiste plaats op het juiste tijdstip kon plannen? Of was dat omdat je beter was in het bestuderen van consumenten en voorspellen wat de nieuwe trends zouden worden? Wanneer je niet een etiket op je bedrijf plakt maar daadwerkelijk op zoek gaat naar waar je bedrijf in uitblonk, dan wordt het des te makkelijk om te switchen. Ken je je échte kwaliteiten? Kijk dan in welke sectoren je deze toe kunt passen.

Helaas betekent switchen ook in veel gevallen downsizen van personeel. In dit geval wordt niet alleen het bedrijf maar ook het personeel genoodzaakt om te switchen. Voor medewerkers geldt hetzelfde als voor bedrijven. Leer op een andere manier naar jezelf kijken. Heb je altijd te horen gekregen dat een bepaalde functie helemaal bij jou past en dat je er goed in bent, dan kan je wereld instorten als je functie vervalt. Maar dat is maar even. Er ontstaan ook veel nieuwe mogelijkheden.

Elke medewerker heeft zijn kennis, (soft) skills en ervaring. Dit samen vormt wie je bent. Dat maakt je uniek en dat is je kern, je kracht. Wanneer je erg goed bent in een bepaalde functie dan betekent dat waarschijnlijk niets meer dan dat je in die functie veel nodig hebt van jouw unieke kwaliteiten. Maar nu komt het mooie. Als je weet wat jouw kwaliteiten zijn, dan kunnen we ook gaan kijken in welke andere functies/sectoren je die allemaal in kunt zetten. De switch is dan niet meer zo moeilijk en jij kunt in je kracht blijven. Dit is wat ik graag bijdraag in outplacement trajecten. Leren denken in kwaliteiten verbreedt je mogelijkheden.

Helaas zijn deze gedachten geen common sense. In een podcast hoorde ik onlangs Pieter Winsemius zeggen “als je switcht van sector dan word je een oen in je nieuwe baan. Je bent goed in je vak en je springt naar een vak waarin je het minste weet van allemaal”. Maar ‘goed’ zijn in een baan gaat niet alleen om de specifieke kennis van die functie. Het gaat ook om je (soft) skills en ervaring. Die ga je zeker inzetten in je nieuwe functie. Natuurlijk zal een stukje nieuwe kennis om de hoek komen kijken. Maar het inzetten van je unieke kwaliteiten kan ook zeer vernieuwend werken voor die sector. En daar wordt de sector alleen maar beter van.

Twaalf partners van 2C&More werken samen in een uniek outplacementprogramma. Uniek door de onderliggende Ubuntu filosofie: ‘ik ben omdat wij zijn’. Door de verschillende achtergronden versterken wij elkaar in onze individuele bijdrage aan dit outplacementprogramma. Een programma bedoeld voor zowel individu, groep als een gehele organisatie. Deze bijzondere vorm van samenwerken, leidt tot differentiatie in maatwerk. En maatwerk in outplacement loont! Mijn individuele bijdrage aan dit unieke outplacementprogramma heb je in deze blog kunnen lezen.

← Alle blogs