Machtsmisbruik door managers betekent per definitie een verlies-verlies situatie. Hoe kun je dit ombuigen naar een win-win situatie?

Hoe zit dit in jouw organisatie?

Dit weekend las ik een artikel over machtsmisbruik door managers wat bij mij oude herinneringen naar boven bracht over mijn eerste leidinggevende ervaring. Ik kreeg te horen dat het een ‘lastige afdeling’ was waar al meerdere leidinggevenden van waren weggelopen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Bij mijn kennismaking met de afdeling zag ik vooral futloze medewerkers die nergens meer in geloofden. Ze vroegen wat ik kwam doen? Jullie helpen, was mijn antwoord! Ik kon niet wachten om aan de slag te gaan.

Deze pensioenafdeling had te kampen met serieuze problemen. Werkachterstanden van jaren doordat de meest exotische, kleine contracten handmatig geadministreerd moesten worden. Het hoofdprobleem was echter niet zozeer de werkachterstanden. Eigenlijk hadden we best snel uitgevogeld hoe dat aangepakt kon worden. Het hoger management vormde het werkelijke probleem. Deze heeft nooit de moeite genomen om de problematiek op deze afdeling goed te onderzoeken maar besloot wel telkens hoe de oplossing er uit moest zien. Een oplossing die kant nog wal raakte. Een oplossing die met een tijdslimiet naar de klanten werd gecommuniceerd en waar de afdeling dus aan moest voldoen. Deze klanten werden alleen maar bozer naar de organisatie en de medewerkers als de tijdslimiet niet gehaald werd. Et voilà! Zo krijg je medewerkers die nergens meer in geloven omdat ze toch niet gehoord worden. Hier word je toch écht depressief van?

Vanaf die tijd besefte ik dat een dergelijk leidinggevend gedrag altijd een verlies-verlies situatie voor een organisatie betekent. Dat dergelijk gedrag de basis vormt van machtsmisbruik. Zoveel kennis in de organisatie waar geen gebruik van wordt gemaakt. Zoveel geld verloren door alle oplossingen die top-down genomen werden terwijl de oplossing zo dicht in het bereik lag. In het artikel las ik dat er per jaar tienduizenden tot miljoenen euro’s weglekken door machtsmisbruik van managers en dat 55 procent van de managers een slecht werkklimaat genereert. Vervolgens zijn 6 miljoen verzuimdagen gerelateerd aan werkdruk of werkstress. Als je de kosten van dergelijke statistieken nog eens vermeerderd met verzuimcijfers die door andere soorten van mismanagement en machtsmisbruik veroorzaakt worden dan moet je als werkgever toch met alle plezier een nieuwe interne strategie willen maken, waarbij je luistert naar de mensen en ze daadwerkelijk wil helpen? Een die leidt tot een win-win situatie? Dat is dan makkelijk verdiend! Machtsmisbuik zorgt voor een lagere productiviteit, een verhoogd verzuim en verloop, vertrekregelingen die betaald moeten worden en het maken van kosten voor het vinden en inwerken van nieuwe medewerkers.

Met een goede interne strategie bereik je een kostenreductie van tientallen duizenden tot miljoenen euro’s in je bedrijf en je krijgt gelukkige medewerkers die veel productiever, creatiever en betrokken zijn waardoor je merkt dat je hele bedrijfsvoering niet alleen beter loopt maar dat er een enorme positieve spin-off naar je klanten is. De klant voelt de positiviteit van de organisatie. Hier is dus echt sprake van een 4 X win- situatie want ook de aandeelhouder wordt gelukkiger.

Hoe weet je als organisatie of dit ook bij jou speelt? En wat kun je doen? Ziekteverzuim, klanttevredenheid, werksfeer het zijn allen indicaties. Het omzetten van een verlies-verlies situatie in een win-win situatie ligt in het bereik van elke werkgever. Wij kunnen je helpen dit te kwantificeren, te kwalificeren en samen de nieuwe interne strategie vorm te geven. Ik nodig je uit om met mij dit gesprek aan te gaan. Samenwerken zit in de genen van 2C&More.

← Alle blogs