Een Afrikaanse gezegde luidt: “Wijzen bouwen bruggen, dwazen bouwen muren.”

Sportliefhebbers kijken momenteel naar wedstrijden zonder publiek. De lege voetbalstadions zijn een bekend voorbeeld. We kunnen de wedstrijden zien omdat bijvoorbeeld in het betaald voetbal nog wel gespeeld wordt. En er zenders zijn die dit maar al te graag uitzenden. Hierdoor zien wij het topje van de ijsberg.

Van een ijsberg zien we het grootste gedeelte niet, omdat dit onder water zit. De leegte langs en op de velden van de amateursporters zijn zo’n voorbeeld van wat we niet zien. De gevolgen voor de clubs zitten nog wat verder onder water. Tenminste op dit moment nog. Veel bestuurders vragen zich af hoe dit nu verder moet en of dat nog wel kan. In heel veel gevallen zoekt de bestuurder alleen zelf of hooguit met medebestuursleden naar oplossingen. Dat is opvallend, omdat andere inzichten en creativiteit juist meer buiten de eigen omgeving gevonden worden. Outside the box is meer te vinden dan inside the box!
Wat maakt toch dat we helpende handen niet zien of aannemen? Wat zorgt ervoor dat veel bestuurders binnen hun eigen kring blijven ronddraaien? De gewoonte? Trots? Of zijn we het gewoon niet meer gewend dat er mensen en partijen zijn die gericht op de ander een bijdrage willen leveren?

Dit soort ijsbergen komen we overal tegen. Ook in het bedrijfsleven. Waar het bij sportclubs al wonderlijk is wat er gebeurt, bij bedrijven is dat voor mij nog wonderbaarlijker. In het belang van klanten en medewerkers zou je er toch alles aan willen doen om een bedrijf zo goed als maar mogelijk is door deze turbulente periode heen te helpen. Maar ook hier bemerk ik weinig verandering en ontwikkeling in de manier waarop naar alle mogelijkheden gekeken wordt. Ongelooflijk jammer, want ook hier zijn er veel mensen die de ander echt willen helpen. Waarbij de drive die hierachter zit geen andere is dan het inzicht dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Dan bouw je bruggen en geen muren.

Wanneer je de ander helpt, help je ook jezelf. Vind je het lastig om je daar iets bij voor te stellen? Of denk je aan addertjes onder het gras? Lees dan vooral iets over Ubuntu. Bijvoorbeeld “De lessen van Ubuntu” van Mungi Ngomane.

Liever een gesprek aangaan over Ubuntu en hoe het jou kan helpen? Laat wat van je horen, dan introduceer ik jouw gesprekspartner.

Walter Pelgrims, founding partner @2C&More an Ubuntu powered company. Mail naar walter@2cmore.com of bel Walter op 06 – 83 55 44 22.

← Alle blogs