Vernieuwde samenwerking en strategie voor de toekomst

De organisatie was een zelfstandig technisch automatiseringsbedrijf binnen het grotere geheel van Imtech ICT. Een conglomeraat van uiteenlopende ICT bedrijven. Voor Technical Systems waren de vooruitzichten rooskleurig. De commerciële en financiële vooruitzichten waren boven verwachting, met prachtige en uitdagende opdrachten. Het probleem zat in het gebrek aan samenwerking en de aanhoudende frictie en onenigheid binnen het managementteam van de 3 vestigingen.

Eenheid in verscheidenheid met een gezamenlijk doel

De uitdaging bestond er (aanvankelijk) dan ook vooral uit om van deze sterk uiteenlopende persoonlijkheden (met ook ieder zo z’n eigen historie binnen het bedrijf) een samenhangend team te smeden dat zich voor elkaar en elkaars vestiging zou gaan inzetten en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. In 2e instantie veranderde de wereld en de markt van Technical Systems drastisch door de financiële crisis, waardoor grote opdrachtgevers hun orderportefeuille zagen teruglopen en opdrachten voor Technical Systems werden geannuleerd, van de één op de andere dag.

Creativiteit in zware tijden

In deze context waren de eerste acties met het management vooral gericht op het bepalen, en waar mogelijk herstellen, van de relatie van éénieder met Imtech en met elkaar, vervolgens om met alle betrokken managers een nieuwe visie en strategie op de toekomst te ontwikkelen en nieuwe instrumenten voor het stimuleren van samenwerking. Ook de plotselinge crisis en de bedreiging die dat voor het voortbestaan van het bedrijf heeft meegebracht droeg op wonderlijke wijze bij aan de creativiteit om het voortbestaan van de organisatie te bevorderen. Wat voorheen onbespreekbaar was, werd ineens mogelijk.

Uiteindelijk is er met een vernieuwd MT en een fris elan voor elkaar geknokt om de zware tijden te doorstaan, een nieuwe koers te varen en kan ik met gepaste trots zeggen dat, ook tijdens de crisis, niet met rode cijfers is afgesloten.

← Bekijk alle cases

Imtech ICT Technical Systems BV