Sales- en Accountmanagement

Mijn rol

Coachende klanten architect bij DB Schenker. In de praktijk betekende dit dat ik een hele vrije rol had en verantwoordelijk was voor de Sales- en Accountmanagement van een aantal grote klanten en voor een stuk coaching.

Vanuit de klant gedachte gezien betekende dit dat ik conceptueel en out of the box moest denken. De klant had vaak een specifiek probleem en/of uitdaging. Dit probleem vroeg om een specifieke oplossing. Vervolgens ging ik met de verschillende stakeholders bij DB Schenker in gesprek, van senior management tot en met de werkvloer, om hen te overtuigen van de gewenste oplossing. Ik was dan de projectmanager die het project in goed banen moest leiden.

Mijn kracht en aanpak

Het volgende praktijkvoorbeeld sluit hier goed bij aan. We hadden een Tender ontvangen van een multinational. Als projectmanager was ik verantwoordelijk voor deze aanvraag. Mijn kracht zat hem in het feit dat ik de latente pijn bij de klant al had weten te achterhalen en al het vertrouwen van de klant had weten te winnen, alvorens de Tender uitgezet werd.

We hadden al een projectteam opgetuigd, voordat we de Tender ontvangen hadden. Dit deden we om de kans op succes te vergoten. Er was sprake van een duidelijke taak- en rolverdeling. Het was voor mij belangrijk om het team hier goed bij te coachen.

Met als eindresultaat een trots team, een gewonnen Tender en een hele blije klant.

Coaching

Dit was overigens mijn laatste rol in loondienst verband. Hierbij wil ik ook nog even kort inzoomen op mijn rol als coach. Op een bepaald moment kwam bij mij het ‘aha moment’.

De meeste voldoening begon ik toch steeds meer te halen uit het coachen van de collega’s, het geven van workshops en trainingen en het aansturen van de projecten. Dit resulteerde erin dat ik in die periode coachopleidingen ben gaan volgen, mij meer ben gaan verdiepen in de groepsdynamica, en toe ben gaan werken naar zelfstandig ondernemerschap. Met als resultaat dat ik al enkele jaren mijn coachings- en trainingspraktijk heb.

Aanbeveling Ricardo Arkes

Patrick heeft een pro-actieve werkwijze. Hij is vastberaden en toont doorzettingsvermogen. Die combinatie sprak mij enorm aan in de samenwerking en heeft mij mooie inzichten gebracht.

← Bekijk alle cases

Patrick Berghout

Coach, Salesmanager

Meer over Patrick

DB Schenker