Opzetten nieuwe vestiging in Shanghai

Door de opkomst van de Chinese economie, wordt de Chinese Chemische Industrie ook maar groter en groter. Shanghai heeft dan ook een van de grootste chemical industrial parken ter wereld. Hierdoor vestigen steeds meer buitenlandse logistieke bedrijven zich in Shanghai, zo ook Odyssey logistics in 2013.

Vanuit mijn functie als Manager Operations kreeg ik de opdracht te helpen met het opzetten van een nieuwe sample vestiging in Shanghai. Deze vestiging ging voor grote chemische bedrijven hun producten opslaan, ompakken en versturen binnen China.

Mijn rol was het inrichten van SOP’s (Standard Operations Procedures) rekening houdend met de Chinese cultuur maar ook op zo’n manier dat de kwaliteit en veiligheid van onze service wordt gewaarborgd.

Ik had hiervoor in een periode van 7 jaar wekelijks contact met mijn collega’s in China en ik ben ook een zestal keer in Shanghai geweest om daar trainingen te geven en om audits uit te voeren.

Tijdens deze periode vielen een aantal dingen op:

• Er is een groot gebrek aan veiligheidsbewustzijn, want onveilige situaties werden niet opgemerkt, bv
o Een afzuiging die blaast i.p.v. zuigt.
o Bij het schoonmaken van chemicaliën geen PBM’s dragen, want daar was geen procedure voor.
o Op 10 meter hoogte brandbare vaten van 200 kg in de stellingen opbergen, zonder aanrijbeveiliging.
Maar dat zie je overal terug in China, ook op straat waar ze in het donker de snelweg aan het vegen zijn zonder verlichting. Dit was wel een grote uitdaging en kon alleen maar worden opgelost door voor alle werkzaamheden procedures te schrijven. Deze procedures werden ook overal opgehangen. Chinese zijn wel goed in het opvolgen van instructies en dat zag je hier ook terug.
• Innovatie had wel een plek binnen de bedrijfscultuur. Daarmee bedoel ik de mogelijkheid om innovatief te kunnen denken, nieuwe dingen uit te proberen en daar de ruimte voor te krijgen van het management. Dus dit was positief en zo hebben ze ook veel processen verbeterd, maar dit was ook een risico omdat ze regelmatig kozen voor gemak en goedkoop boven veiligheid. Dit kon je alleen maar oplossen door goed door te vragen en fysiek audits uit te voeren.
• Een belangrijk kenmerk van de Chinese cultuur is het grote belang dat gehecht wordt aan hiërarchische verhoudingen. En Nee zeggen is onbeleefd dus vaak werd er Ja gezegd maar werd het niet uitgevoerd. Dit kon je alleen maar oplossen door goed door te vragen en te monitoren of de werkzaamheden werden uitgevoerd. En dit vonden zo ook prima en werd als normaal gezien.
• Chinezen zijn een heel sociaal en brengen veel van hun tijd buitenshuis door. Mensen eten altijd samen met hun familie of met vrienden. Alleen eten is geen optie en eten werd altijd gedeeld en soort shared dining en stokjes worden gebruikt om eten van de schaal te pakken. Dit heb ik als heel prettig ervaren en heeft een groot positief effect op de binding, hier kunnen wij wat van leren en ik ben ook een voorstander van gezamenlijk lunchen in Nederland.

Het resultaat was een sample service met een voor China ongekend hoog niveau op het gebied van veiligheid, snelheid en nauwkeurigheid en waarbij rekening werd gehouden met de Chinese cultuur.

Dit heeft als resultaat dat >75% van de medewerkers van 2014 nu nog steeds werkzaam zijn en dat is voor Chinese begrippen ongekend. En de omzet is de laatste 6 jaar vertienvoudigd en deze groei zet zich nog steeds voort. Zie onder een reactie van mijn Chinese collega’s.

Bedrijfsculturen in Nederland zijn ook verschillend, niet zo extreem verschillend met het Chinese, maar ook hier moet je weten hoe hier mee om te gaan en een methode zien te vinden wat het beste is voor het bedrijf en de medewerkers en daar ligt mijn kracht.

Ik geef oprecht om mensen, waardoor het helpen van andere en organisaties mij veel positieve energie geeft en hierdoor kan ik plezier maken en toch stevig, zelfsturend, zakelijk en resultaatgericht zijn.

Heeft u een fijne organisatie in de logistiek, chemie of maakindustrie die tijdelijke hulp nodig heeft of meer duurzaam, Lean of Agile wil gaan werken, dan ben ik uw man.
Daaruit haal ik veel plezier wat ik graag deel met al uw medewerkers …

Aanbeveling Terry Ma, Operations Director at Odyssey China

We set up the Asian Sample Hub in Shanghai with Arjan’s strong support.
Arjan supported us to set up the process and criteria, create the SOP, provide the training on global regulations such as GHS, IATA, ADR, DOT, IMO and etc, and he also shared all the experiences and know-hows in Europe where he was the COO.
And he has been expressing his full enthusiasm and professionalism in answering our questions, providing us solutions and optimizing our process in the development of our sample hub in the years after, which makes it possible for us to provide the same high service quality to the global clients as the other two hubs in Europe and US, and makes us the most efficient sample hub in Asia as well.
Besides his deep knowledge, Arjan is a kind and interesting guy, he is willing to help every people with patience, all the staff like him very much, and he is a responsible people too, he deeply loves his family, respects his friends and cultures of different regions.

← Bekijk alle cases

Odyssey China