Management en exploitatie hotel, winkel- en kantoorruimtes en appartementen

Het Mercure Hotel ligt midden in het centrum van Tilburg en de geschiedenis gaat terug tot het begin van de 20e eeuw toen op die locatie nog Hotel Riche de blikvanger in het centrum was. Na diverse verbouwingen en een grote herinrichting van het centrumgebied ontstond winkelcentrum Heuvelpoort in het hart van inmiddels een van de grootste steden van Nederland.

Naast het Mercure Hotel, bestond winkelcentrum Heuvelpoort uit een variëteit aan winkelformules en kantoorruimtes. Allen in het hogere segment. Als general manager was ik verantwoordelijk voor zowel de exploitatie van het hotel als de winkel- en kantoorruimtes en de appartementen. Tot op de dag van vandaag is de locatie het hart van de stad en haar uitgaansleven.

Overkoepelend was de strategie om spectaculaire acties en evenementen te organiseren om daarmee de aantrekkelijkheid te vergroten van zowel het hotel als de winkels en kantoren. Daarnaast was er sprake van een marketing strategie waarbij de focus lag op een toekomstbestendige visie op het gebied, (Brabantse) gastvrijheid, excellente beleving en convenience. Deze kernwaarden waren voor alle exploitatie-componenten gelijk. De uitvoering was echter divers en complex omdat voor het hotel, winkels en kantoren de uitwerking verschillend was.

Hotel:
• Voor de hotelgasten in het hogere segment werd geparticipeerd in Nederlandse en Europese netwerken om een gunfactor te creëren.
• State-of-the-art in gastvrijheid, cross-selling en retentie. De behoefte van de gast stond centraal. Het signaleren van behoeftes en het inbouwen van flexibiliteit in de formule was een gevolg. Juist door deze twee elementen konden we ook state-of-the-art zijn. Kortom constant kunnen inspelen op de klantwensen.
• Uitstekend team bouwen waarbij duidelijke structuren, goede planning de juiste management tools de harde kant vormden en mensgericht coachen, leren en ontwikkelen de zachte kant vormden.
• Dit heeft geleid tot een zeer goed lopend hotel, dat als voorbeeld diende voor andere exploitanten.

Beheer winkels, kantoren en appartementen
• Ook hier stond gastvrijheid, excellente beleving en convenience centraal.
• Hierdoor een zeer goede uitstraling.
• Constant zoeken naar formules met aantrekkingskracht en daarmee extra bezoekers.
• Hoge bezettingsgraden en actief benaderen van potentiele huurders.

Door de mix van hoogwaardig hotel, een functioneel winkelcentrum met een diversiteit aan formules en kantoren en appartementen met een hoge bezettingsgraad ontstond in het hart van Tilburg een aantrekkelijk centrum, waar omliggende horeca en detailhandel van kon profiteren. En zo ontstond een wisselwerking waar ook het complex Heuvelpoort weer haar voordeel mee kon doen. Tevens was de integrale aanpak van de verschillende verblijfsfuncties een voorbeeld voor veel partijen hoe om te gaan met urgente vragen rondom stedelijke centrumgebieden die vooral gekenmerkt zijn door versnipperd bezit met eigen belangen.

Gastvrijheid, excellente beleving en convenience stonden centraal

← Bekijk alle cases

Ronald Oomens

Formule manager Horeca & Retail, Projectmanager, Sparringpartner

Meer over Ronald

Mercure Hotel - Heuvelpoort Tilburg