Integratie zorgkantoren

In 2015 zijn zorgkantoren geïntegreerd bij de zorgverzekeraars en is de Jeugdzorgwet en WMO ondergebracht bij gemeenten. Om dat mede mogelijk te maken moesten 6 zorgkantoren (35.000 PGB budgethouders met 500 miljoen budget) in het zuiden van Nederland gereed worden gemaakt om zo vlekkeloos als mogelijk te integreren bij de grootste zorgverzekeraar in het zuiden van het land.

Wat moest er gebeuren?

Om een zelfde bestuurbaarheid te krijgen op alle verwerkingsprocessen vanuit de PGB als bij de zorgverzekeraar plaatsvindt, moest er inzicht, overzicht en besturing plaats gaan vinden binnen de zorgkantoren. Onder leiding van mijn team werkten we alle processen uit en gaf ik leiding aan de teams om op een nieuwe manier te gaan werken. Werkachterstanden van jaren werden beetgepakt en we voerden strakkere regie op alle werkstromen en individuele casussen naar de toekomst. Daaruit ontwikkelden we een forecast waarmee we in gesprek konden bij de Nederlandse Zorg Autoriteit.

Wat een fantastisch team en project was dat!

We brachten de werkachterstanden van 7 jaar terug naar week-/dag verwerking en reorganiseerden de afdeling (70 fte, 55 verwerkingsprocessen). Telefonie en debiteurenadministratie integreerde ik binnen de verzekeraar. We halveerden het aantal klachten en verdubbelden de ontwikkelsnelheid. Ik was gesprekspartner bij de Nederlandse Zorg Autoriteit/VWS. Het zorgkantoor scoorde de hoogste beoordeling (8) ooit bij Zorgverzekeraars Nederland. Daarnaast realiseerden we op klant- en medewerker tevredenheid ongekende stijging. De afdeling is klaar voor integratie!

Het zorgkantoor scoorde de hoogste beoordeling (8) ooit bij Zorgverzekeraars Nederland.

← Bekijk alle cases

Dion Arends

Directeur, Coach, Interim manager

Meer over Dion

De grootste zorgverzekeraar in het zuiden van het land