Hoe heurt het?

Een vorkje prikken om te beleven wat excellente klantbeleving nu echt inhoudt.

Recent ben ik gaan lunchen in restaurant Parkheuvel in Rotterdam. Uiteraard is het eten ver voorbij wat je verwacht in een goed restaurant, maar nog veel opvallender is de aandacht voor een excellente klantbeleving: je bent echt hun gast.

Alles is erop gericht om je positief te verrassen. Zij weten ook wel dat ze een toprestaurant zijn en toch willen ze de verwachting van iedere klant elke keer weer overtreffen. Dit zien ze eigenlijk als hun belangrijkste taak.

Geen wens is te gek, ze zullen al het mogelijke doen om de wens te realiseren en als dat niet mogelijk is, wordt alles uit de kast gehaald om met een nog mooier alternatief te komen. Dit alles in een ambiance waarin je je direct begrepen voelt. Dus een persoonlijke ontvangst met prettige begeleiding naar je tafel, er wordt moeite gedaan om je echt gast te laten voelen.

Wanneer je aan tafel zit valt alles op z’n plaats: De tafel is perfect gedekt, het restaurant heeft een weldadige ambiance en het personeel allemaal in tiptop donkere pakken (met das!). Over elk detail is nagedacht met maar 1 doel: de verwachtingen van de gasten overtreffen. Natuurlijk is het eten verbluffend maar het overtreffen van je verwachtingen zit eigenlijk in de eenvoudige dingen.

De bediening let op de sfeer aan tafel en dient op het juiste moment de gerechten op. Als je denkt dat je glas bijna leeg is, wordt het bijgevuld en over mogelijke dieetwensen is al nagedacht, dus er zijn passende alternatieven. Het gevoel dat ik erbij krijg is het gevoel van naadloze perfectie en de oprechte wil om dat elke dag èn voor elke gast te bereiken.

Dat dat niet voor niets kan is duidelijk. Topkwaliteit kost een paar centen, maar dan heb je ook echt wat. Als jouw klant dat er niet voor over heeft, is dat prima want er zijn genoeg andere mogelijkheden. Dan zit je niet aan tafel bij de top, maar gelukkig zijn de meeste mensen wel bereid om meer te betalen voor iets dat in hun beleving echt goed is.

Wil jij die excellente klantbeleving ook geven aan jouw klanten? Dus net dat beetje meer doen dan de klant van je verwacht? Naadloos op elkaar afgestemde producten en diensten, attente service en een merk waar je je bij thuis voelt? En dat alles tegen een eerlijke prijs? Dan ga ik graag in gesprek met je om het verschil te maken voor jouw klanten en jouw business.

← Alle blogs