Positief veranderen! Ook of juist bij tegenwind

5 Gouden tips om sterker uit de storm te komen, voor mens en organisatie

Door de Covid-19 crisis en alle negatieve berichten kun je het als mens of organisatie best moeilijk hebben. Dit gevoel kan zo sterk worden dat je het echt even niet meer ziet zitten. Met onderstaande 5 gouden tips hoop ik je op weg te helpen om weer nieuwe kansen en mogelijkheden te zien, want die zijn er. Altijd!

Tip 1: Kijk zonder oordeel wat er op je afkomt

Wat doe jij wanneer negatief nieuws op jou of jouw organisatie af komt? Schiet je in de stress en speel je een potje paniekvoetbal? Bagatelliseer je het met een wegwuivend “valt wel mee, het waait wel weer over”? De kunst is om te kijken naar wat er op je af komt en het te zien zoals het is. Zonder oordeel te kijken en het te accepteren, heel mindfull. Want juist wanneer je de realiteit onder ogen ziet, zonder angst, dan ben je in staat om gericht te anticiperen en mee te bewegen op wat er is.

Tip 2: Zie de de tegenwind als een kans

Elke verandering, vernieuwing, uitvinding en vooruitgang, kent een beginpunt. Soms per ongeluk, zoals de uitvinding van de post-it papiertjes. Bij voorkeur uit vrije wil en ambitie om te groeien, zoals in duurzaam inzetbaarheidsbeleid met een hoofdrol voor amplitie (het versterken, vergroten en vermeerderen van positieve toestanden). Maar vaak is verandering noodgedwongen, voortkomend uit urgentie, zoals nu in de coronacrisis waarin zoveel organisaties in zwaar weer verkeren en veel mensen te horen krijgen dat ze op zoek moeten naar ander werk. Juist ook in deze toestand schuilt een prachtige kans tot positief veranderen! Want, uit chaos en nood ontstaan vaak de meest geweldige, innovatieve initiatieven. Chaos biedt de kans en gelegenheid om los te breken van beklemmende patronen en heilige huisjes die hun doel allang niet meer dienen, maar o zo fijn vertrouwd zijn.

Tip 3: Ga op zoek naar de diepste kernwaarden

Ontdek wat het vuur doet oplaaien en waar de energie en het werkplezier volop stoomt. Waar ben je het meest succesvol in als organisatie? Wat is werkelijk van waarde? Waar ligt jouw unieke kracht? Al deze aspecten kun je onderzoeken. In het begeleiden van veranderprocessen, blijkt keer op keer dat er ongekende energie en positiviteit vrij komt wanneer je met een waarderende blik op ontdekkingstocht gaat naar je eigen kracht en successen.

Tip 4: Kom tot een gezamenlijk beeld van de gewenste toekomst

Vanuit de positieve flow die ontstaat, voeg je alle opbrengsten samen tot een gezamenlijk beeld van wat er werkelijk toe doet, voor jullie als organisatie en/of voor jou als mens. De uitdaging is hier om met een open blik te kijken. Los van alles wat tot nu normaal en vanzelfsprekend was, los dus van ‘zo doen wij dat nu eenmaal’. Vanuit een open vizier kijken, geeft zicht op oneindige mogelijkheden. De reis zet zich voort, waarin je met de aandacht van binnen naar buiten verschuift en met andere ogen jouw markt en kansen ontdekt.

Tip 5 : Realiseer de gewenste toekomst

donderdag 8 oktober 2020horen krijgen dat ze op zoek moeten naar ander werk. Juist ook in deze toestand schuilt een prachtige kans tot positief veranderen! Want, uit chaos en nood ontstaan vaak de meest geweldige, innovatieve initiatieven. Chaos biedt de kans en gelegenheid om los te breken van beklemmende patronen en heilige huisjes die hun doel allang niet meer dienen, maar o zo fijn vertrouwd zijn. Tip 3: Ga op zoek naar de diepste kernwaarden Ontdek wat het vuur doet oplaaien en waar de energie en het werkplezier volop stoomt. Waar ben je het meest succesvol in als organisatie? Wat is werkelijk van waarde? Waar ligt jouw unieke kracht? Al deze aspecten kun je onderzoeken. In het begeleiden van veranderprocessen, blijkt keer op keer dat er ongekende energie en positiviteit vrij komt wanneer je met een waarderende blik op ontdekkingstocht gaat naar je eigen kracht en successen. Tip 4: Kom tot een gezamenlijk beeld van de gewenste toekomstVanuit de positieve flow die ontstaat, voeg je alle opbrengsten samen tot een gezamenlijk beeld van wat er werkelijk toe doet, voor jullie als organisatie en/of voor jou als mens. De uitdaging is hier om met een open blik te kijken. Los van alles wat tot nu normaal en vanzelfsprekend was, los dus van ‘zo doen wij dat nu eenmaal’. Vanuit een open vizier kijken, geeft zicht op oneindige mogelijkheden. De reis zet zich voort, waarin je met de aandacht van binnen naar buiten verschuift en met andere ogen jouw markt en kansen ontdekt.Tip 5 : Realiseer de gewenste toekomst Veranderen vergt moed en energie. Wanneer je het proces doorloopt als ontdekkingstocht, zoals beschreven in dit artikel, dan is er inmiddels zoveel positieve energie vrij gekomen, dat het verwezenlijken bijna als vanzelf op gang komt. Bijna, natuurlijk, want het gaat niet helemaal vanzelf. Wat werkt in de realisatie, is een globaal actieplan en een professionele begeleider waarmee je stap voor stap op pad bent. Die je gaande houdt, aandacht heeft voor ieders kracht en helpt herinneren aan de bestemming wanneer je de weg even niet meer ziet. Samen kom je verder!Het mooie van het op deze wijze beleven van de ontdekkingstocht, is dat de betrokkenen samen de reis doorlopen en met elkaar de richting bepalen. Dit geeft hoog commitment om de gekozen weg actief en vol vertrouwen te volbrengen.

Ik ben Ella en ik houd van reizen. Het onderweg zijn, nieuwe ontdekkingen doen, me laten verrassen. Of het nu regent of als de zon schijnt. Daarbij ben ik proactief. Graag breng ik mensen samen en in verbinding, stel ik prikkelende vragen, creëer ik positieve beweging en stimuleer ik het creatieve proces van losdenken en vrij associeren. In het volste vertrouwen dat alle benodigde kennis en kunde bij de mensen ligt. Die krachten ontsluiten, samenbrengen en benutten om met elkaar positieve verandering te realiseren, daarin ligt mijn kracht. Want doelgericht ben ik ook. Al vindt de positieve verandering gedurende de reis plaats, het is wel de bedoeling om de bestemming te bereiken! Graag sta ik voor u klaar als begeleider van veranderprocessen of projectleider bij outplacement. Ga je mee verdwalen, ik weet de weg! (met dank aan Loesje).

← Alle blogs