De achterblijvers na reorganisatie

4 tips voor een vliegende herstart

Bij een reorganisatie verandert er veel. Een reorganisatie heeft gevolgen voor iedereen die bij het bedrijf of de organisatie werkt. Ook al mogen jij en jouw collega’s uit het team blijven, de kans is groot dat jouw werk verandert. Waar moet je als werknemer of leidinggevende aan denken? Hoe kun je de gemaakte plannen of koerswijziging implementeren in de organisatie? Hoe hervind je werkgeluk? Dit artikel geeft vier belangrijke tips voor een vliegende herstart.

Tip 1: Besteed aandacht aan het afscheid van vertrekkende medewerkers

De aankondiging van een reorganisatie veroorzaakt de nodige onrust en een situatie vol chaos. Ineens blijken er overal gaten te vallen van collega’s die de organisatie moesten verlaten. Mensen met wie je samenwerkte zijn zomaar verdwenen. Een naar, kil gevoel blijft achter. In de periode van reorganisatie is er vaak onvoldoende aandacht besteed aan het afscheid nemen van de medewerkers/ collega’s. Zowel voor de vertrekkende collega’s als voor de achterblijvers is het waardevol om juist wel afscheid te nemen. De ‘viering’ van het afscheid versterkt de verbinding met elkaar en met de organisatie. Het zorgt voor een nieuw gevoel van gemeenschappelijkheid, wat essentieel is om samen sterk te staan na een verandering of reorganisatie.

Tip 2: Pas de werkprocessen aan op de nieuwe koers

Het is nodig dat bedrijven hun processen heroverwegen als ze met minder mensen het werk moeten doen. Ook voor de achterblijvende medewerkers is het belangrijk om opnieuw invulling te geven aan hun werk en werkprocessen. Vaak worden er van bovenaf nieuwe plannen gemaakt en is het voor de medewerkers erg zoeken naar manieren om invulling te geven aan hun nieuwe rol.

De impact werkt vaak breed door. Hoe ziet de nieuwe overlegstructuur eruit? Hoe verandert het proces van besluitvorming? Zeker in de eerste maanden is het nodig om regelmatig met elkaar te
overleggen, om goed af te stemmen over alle veranderingen en om elkaar te helpen in deze pittige tijd. De implementatie van de koerswijziging behoeft aandacht en begeleiding. Het is belangrijk om actief in contact te treden met je collega’s, duidelijk te communiceren, te monitoren hoe het gaat, gericht te verbeteren, die verbeteringen delen en borgen. Plan – do – check -act! Houd in het verbeteren van de bedrijfsprocessen vooral ook de klantwaarde voor ogen. Met alle interne gerichtheid zou je bijna vergeten voor wie je het eigenlijk doet!

Tip 3: Vergroot je aanpassingsvermogen, ga bewust om met de veranderingen

Wees je bewust van de veranderde situatie, jouw veranderde werk en/of werkomstandigheden. Het is belangrijk dat je onder ogen ziet dat er veranderingen zijn. Steek je kop niet in het zand! Veel mensen hebben de neiging om het te bagatelliseren en gewoon te blijven doen wat ze altijd deden. Het risico is dan groot dat je op enig moment niet meer mee doet. Dus, wees je bewust van de veranderingen en wat dat voor jou en jouw werkgeluk betekent. Maak de veranderingen eigen en geef aan wat je nodig hebt om mee te bewegen. Gá voor werkgeluk en neem zelf de regie! Elke verandering biedt gelegenheid tot groei.

Tip 4: Ga de dialoog aan

Ook al zijn de plannen nog zo goed doordacht, in praktijk zul je natuurlijk tegen allerlei praktische punten aanlopen die voor verbetering vatbaar zijn. Of het nu gaat om klanttevredenheid, procesoptimalisatie, teamperformance of je eigen werkgeluk. Een dialoog is wat anders dan gewoon een gesprek voeren. Bij het voeren van de dialoog is het belangrijk om de tijd te nemen om informatie, ervaringen, belangen en beleving met elkaar te delen. Werkelijk open luisteren naar elkaar, respectvol. Niet te snel gericht op het vinden van oplossingen, maar allereerst op een nauwkeurige analyse van de grondoorzaken. Zo vind je met elkaar veel sneller de meest passende oplossingen die leiden tot een toekomstbestendige organisatie. Die leiden tot werkgeluk voor alle betrokkenen en als vanzelf tot succes. Kies voor een vliegende herstart! The only way is up!

Mijn naam is Ella. Het is mijn missie om organisaties, teams en individuen te stimuleren en te begeleiden om samen positieve verandering te verwezenlijken. Vanuit waardering doen wat er werkelijk toe doet. Wil jij opnieuw richting bepalen en een vliegende herstart maken? Neem gerust contact met me op. Samen vinden we waardevolle mogelijkheden die leiden tot succes en werkgeluk!

Ik ben benieuwd; Welke positieve ervaringen heb jij opgedaan in het afscheid nemen van vertrekkende collega’s? Hoe heb jij je weg gevonden na reorganisatie? Deel jouw ervaringen in een opmerking onder dit artikel. Zo inspireren we elkaar!

← Alle blogs