Jamming is Solving!

Mijn collega Walter schreef onlangs een blog over ‘the Gig economy’. Hij schreef;  ‘Jazz artiesten noemen een optreden een gig. Zoals muzikanten zich laten inhuren voor een gig, zo laten interim professionals zich door bedrijven inhuren voor een gig, een opdracht. De Gig economie is een duidelijk exponent van het vrije-marktsysteem.’

Het verbaasde Walter dat, net zoals muzikanten zich organiseren tot bandjes, interim professionals hetzelfde doen maar dat zij dat vaak doen met mensen die hetzelfde beroep (lees instrument), opleiding of ervaringen hebben. In zijn visie een veel te homogene groep die, zoals een band met alleen basgitaristen of drummers, niet echt iets hoogstaands ten gehore brengt. Tenslotte gaf hij aan dat de partners binnen 2C&More zeker niet homogeen zijn wanneer het om opleiding of ervaring gaat. 2C&More is in alle opzichten niet gelijksoortig qua mensen, maar juist zeer divers; en diversiteit bevordert juist de creativiteit. Ik ga graag door op Walters’ ingeslagen weg met Jazz als analogie voor het zakendoen!

Jazz en jammen kunnen niet zonder elkaar net zoals creativiteit en ondernemen niet zonder elkaar kunnen. Wanneer jazzmuzikanten samenkomen voor een jamsessie, beginnen zij met een thema, zij gaan ermee spelen en geven het vervolgens geheel willekeurig aan elkaar door. Een “jam” ontstaat meestal uit een informele groep van allerlei soorten muzikanten met verschillende instrumenten, die om beurten soleren, gebruikmakend van standaard muziekvormen: blues, hip hop, funk, rock en verschillende ritmes. Als ze eenmaal echt op gang zijn stijgt plots de muziek op als het ware; het vliegt. Als de muzikanten echt goed zijn, dan vliegen ze gezamenlijk naar nieuwe hoogtes. Het is een explosie van inspiratie in het universum van de kunst. Hoe hoog zij ook vliegen, er ontstaat altijd iets nieuws, iets dat zij en het publiek nog nooit eerder hebben gehoord. Zij inspireren elkaar en steken elkaar aan. Het is uniek, creatief en voor iedereen prachtig en geweldig. Samen beleven zij ineens iets heel bijzonders. Dat is jamming!

Bij 2C&More jammen wij ook! Bij ons heet het alleen Solving. Een persoon, organisatie of bedrijf klopt bij ons aan met een thema (lees vraagstuk of probleem) en vragen ons of wij kunnen helpen. Wij gaan net als een groep creatieve muzikanten met het ingebrachte thema jammen.

Solving vereist, net zoals jamming, vrije uitdrukkingsvermogen en gedisciplineerde zelfbeheersing, eenzaamheid in een overvolle kamer, acceptatie, richting en uitdaging. Het is ook voor ons een uniek creatief proces. Net zoals jazz begint het met een bevlieging, een mogelijkheid, een “onderbuikgevoel”. Als de bevlieging ons blijft interesseren, spelen we er verder mee en gaan we er ook mee vliegen. Ons samenspel maakt analogieën en vergelijkingen, creëert tegenstrijdigheden en variaties. Ontwikkeling vindt plaats en zoals altijd raken wij met het thema emotioneel betrokken. Plots, zonder dat we het ons realiseren, is de bevlieging een duidelijk idee of oplossing geworden; de riff wordt een deuntje (om in muziek termen te blijven). Wij presenteren/spelen “ons deuntje” en wij zien bijna altijd dat het zich verder ontwikkelt tot een onverwachte maar unieke oplossing. 

Wij als solvers en zeker onze relaties vinden dit een mooi proces omdat het tot unieke oplossingen leidt. Antwoorden op vragen en thema’s die vaak niet verwacht worden. Heeft u ook een vraagstuk, een probleem, een thema waar u oplossing voor zoekt? Wij doen graag voor u een solvingsessie! U zult verbaasd zijn. 

Bel een bevriend partner of bel mij en gezamenlijk gaan wij het gewoon doen! Solving.

John Jilderda 0683569392 John@2cmore.com

Wilt u luisteren naar een bijzondere Jazz jam session? Klik dan hier: https://open.spotify.com/track/0yvpdLjEkDQ0FXdYF6xgAC?si=-tuxkZwXQku1alM0AVzQ3A

← Alle blogs