Koken, ervaring en zakendoen

Ik heb twee passies! Koken en rugby. Vandaag wil ik het over koken hebben. Koken doe ik sinds mijn 12e. Wat ik toen op tafel zette waren eenvoudige gerechten. Minutieus volgde ik het recept en twijfelde bij iedere stap of ik het wel goed begreep en of ik het goed deed. Het was toen als onervaren, aankomend hobby “chef” moeilijk alles goed te plannen; de opmaak van de borden was vaak knullig, want kookboeken hadden destijds vaak geen foto’s en improviseren wanneer een bepaald ingrediënt er toch niet bleek te zijn leidde vaak tot een emotionele bijna showstopper. Mijn onvervaardheid gaf een gevoel van angst. Maar het was wel altijd een geweldige gevoel en overwinning als mijn ouders vol enthousiasme riepen dat het heerlijk had gesmaakt!

Nu, vele jaren later en na honderden uren achter het fornuis draai ik mijn hand niet meer om voor een soufflé, een complexe saus of diner voor een groep van 20 of meer personen. Een kookboek dient nu niet meer als stappenplan maar als bron van inspiratie. Mijn inkoopbeleid is gepland en ruimhartig en blijkt er toch een ingrediënt niet te zijn dan zie ik het nu als een uitdaging in plaats van een probleem.

Tijdens de feestdagen toen ik weer voor de zoveelste keer in de keuken verschillende gerechten stond te bereiden, ingrediënten en kruiden te verzamelen en te mixen, in potten te roeren en de oven in de gaten aan het houden was, bedacht ik dat koken veel parallellen heeft met het zakendoen.

Ik heb boekenplanken vol met kookboeken thuis. Ik hou ervan om ze te lezen en inspiratie op te doen. Zelden volg ik een recept exact. Ik heb ook boekenplanken vol zakelijke-, marketing- en leiderschapsboeken. Ik hou ervan om ze te lezen en inspiratie op te doen, maar ook bij dezen volg ik zelden de recepten en adviezen die ik heb gevonden.

De reden? Vertrouwen hebben in mijn ervaring.

Het gaat over techniek die door ervaring is gegroeid. Het is goed om begrip te hebben van welke ingrediënten beschikbaar zijn (bij het koken en binnen organisaties) en hoe elk te gebruiken, maar het is ook de bereidheid hebben om buiten mijn comfortzone te treden en iets anders te proberen, wetende dat het hoe dan ook goed zal smaken en dat het resultaat goed zal zijn.

Zoals in mijn keuken, zo ook op mijn werkplek.Terwijl ik deze blog schrijf en dieper in ga op mijn gedachten over individuen en groepen, leiders en organisaties, realiseer ik me dat er geen enkele manier is en geen exact recept is voor succes. U als ondernemer, manager of directeur zal dat zeker ook ervaren.

← Alle blogs