Doelgericht leren & ontwikkelen

Doelgericht leren & ontwikkelen

Het laten ontwikkelen van je medewerkers, je team. Direct schieten er vragen door mijn hoofd, wat is de beste weg, wat is het meest efficiënt, effectief en het belangrijkste, dat het vooral leuk is? En heel eerlijk gezegd, dan het liefst dat het mij als leidinggevende weinig tijd kost. Veel leidinggevenden zijn hier zoekende in. Herkenbaar?

Stel je eens voor. Als leidinggevende schets je de contouren, het kader waar je met je medewerkers, je team, naar toe wil. De stip op de horizon.
De medewerker ontdekt daarin zelf zijn eigen leer & ontwikkelbehoefte. Deze kun je als maatwerk, een maatpak, per medewerker invullen. Passend bij zijn of haar individuele wens van leren. Daar hoef je als leidinggevende het wiel niet voor uit te vinden. Maak het leren & ontwikkelen aantrekkelijk, effectief en vooral efficiënt. Het is een vast onderdeel van je functionerings/coachings gesprekken. De medewerker is zelf verantwoordelijk en merkt dat hij/zij de bij hem/haar best passende leer & ontwikkelvorm aangeleverd krijgt. Jij als leidinggevende bespreekt tijdens de functionerings/coachings gesprekken de voortgang. Jouw medewerker neemt daarin het voortouw, waarna jullie het te ontwikkelen ontwikkelpunt kunnen afvinken op basis van de gestelde feitelijke onderbouwde criteria. Of jullie maken samen de eventuele vervolg leer & ontwikkel afspraken. Het verbeteren van de individuele prestaties, leidt tot verbetering van de teamprestaties.

Denk dan aan de resultaten:
• medewerkers groeien in hun functie en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen continue ontwikkeling;
• medewerkers waarover de organisatie twijfelde worden waardevolle krachten vanwege het op maat aanbieden van leer & ontwikkelbehoefte;
• Tevens belangrijk: het geeft de medewerker zelf, evenals jou als leidinggevende, inzicht middels een op feiten gebaseerde onderbouwing, dat een goed gesprek op het eigen functioneren van de medewerker noodzakelijk is;
• Door het op maat leren & ontwikkelen van de medewerker ontwikkeld ook het team, wat weer een ontwikkelbehoefte van het management stimuleert;
• En daarmee ontwikkeld ook de gehele organisatie;
• Resultaat: een lerende organisatie met Continuous Learning & Development.

Wil je eens sparren of van gedachten wisselen hierover? Bel of mail me!

  • icon
Bas van Lier

Bas van Lier

Learning & Development Strateeg
Bas van Lier
+31 (0)6 22 51 12 00 | bas@2cmore.com
Leren & ontwikkelen is mijn passie. Vanuit het trainersvak ben ik op zoek gegaan naar verdieping. Dit heb ik gevonden in een HRD professional opleiding, continuous learning. Thema: Strategisch Leren en ontwikkelen. Resultaat: de Continuous Learning Loop. Van vraaggestuurde leer & ontwikkelbehoefte naar de lerende organisatie waarbij continuous learning & development geadapteerd wordt door de medewerkers. Deze Continuous Learning Loop resulteert in Strategisch Leren & Ontwikkelen: het dagelijks bijdragen aan de realisatie van de strategische doelen. Voor zowel Management als medewerkers en teams, de strategische doelen worden meetbaar dynamisch beïnvloedt alvorens de (markt)ontwikkelingen daarom vragen. Als teamleider heb ik deze Continuous Learning Loop organisatie specifiek ontwikkeld, geïmplementeerd en uitgevoerd. Als consultant heb ik dit ontwikkeld voor Senior Management Teams en voor groteschalige reorganisatie projecten.


About the author: 2C&More