Niet specialistisch maar breed profileren: hoe pak je dat aan op je CV?

Stel: je bent jarenlang werkzaam geweest binnen dezelfde organisatie of branche, maar je bent nieuwsgierig naar een leven daarbuiten en wil graag veranderen van baan. Alle termen, afkortingen, systemen etc. zijn voor jou vanzelfsprekend, maar zeggen een potentiële werkgever waarschijnlijk weinig tot niets. Kortom, hoe vertaal jouw specifieke kwaliteiten en ervaring naar een breder kader? Hoe profileer je jezelf en hoe pas je dit toe in je CV? 2C&More geeft een aantal tips.

1. Bepaal jouw richting

De eerste en belangrijkste stap is om voor jezelf te bepalen welke richting je op wilt. Wil je aan de slag als leidinggevende, adviseur, consultant of bijvoorbeeld controller? Focus is nodig om jezelf op de juiste manier te profileren en je CV daarop toe te spitsen. Vanuit de juiste focus kun je met jouw CV aan de slag.

2. Ga terug naar de kern

Op het moment dat je een functie buiten je huidige werkveld ambieert, is het voor een potentiële werkgever veel interessanter om te weten wat je taken, werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn geweest. En nog veel belangrijker: Welke mooie resultaten heb je behaald! En hoe staat het bijvoorbeeld met je projectmanagementervaring. Ga terug naar de kern van de functies die je hebt vervuld en redeneer vanuit de werkgever. Maak het concreet en algemeen.

3. Benoem jouw talenten

Bij het solliciteren is het belangrijk dat je weet wat voor soort baan je zoekt en bij wat voor bedrijf. Om dit scherp te krijgen moet je jouw talenten kennen. En dat is nog niet zo eenvoudig. In de loop van je leven en carrière heb je zoveel bijgeleerd en meegemaakt dat het zicht op je echte talenten vaak vertroebeld is. Zeker wanneer je lange tijd voor dezelfde werkgever of in dezelfde branche hebt gewerkt. Maar realiseer je dat het er om gaat dat je laat zien wat jouw toegevoegde waarde is en waarin jij onderscheidend bent. Kijk met een helikopter view naar jezelf en jouw kwaliteiten, los van bepaalde, specifieke functies.

4. Less is more

Sommige CV’s staan bol van de informatie, waardoor een potentiële werkgever door de bomen het bos niet meer ziet en de kern van jouw kwaliteiten hem volledig ontgaat. Bedenk voor jezelf waar je wel of geen toelichting over gaat geven. Belangrijk is dat je weet wat de belangrijkste elementen en ervaringen in jouw CV zijn. Het doel moet zijn om dat zo goed mogelijk naar voren te laten komen.

Kortom, breng voor jezelf duidelijke kaders en focus aan, leg de nadruk op de kennis en kwaliteiten die je bezit. Houdt het beknopt en kernachtig. Less is more!

← Alle blogs