Vier redenen waarom een interim manager van toegevoegde waarde is voor uw organisatie

Het staat als een paal boven water dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt sterk groeit. Zowel bij werkgevers als werknemers. Steeds meer organisaties kiezen bewust voor een flexibele schil. Om pieken op te vangen, ziek personeel te vervangen, risico’s te spreiden of specifieke (vak)kennis in huis te halen. In een wereld waar verandering misschien wel de enige continue factor is, moeten veel organisaties zich voortdurend aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. Voor een directeur of manager die al jarenlang bij dezelfde organisatie werkt, kan dat een lastige opgave zijn. Wij geven u vier redenen waarom een interim manager de oplossing biedt.

1. Een fris gezicht en een nieuwe blik

Het bedrijfsleven staat onder de druk van de (gevolgen van) de crisis, bezuinigingen en reorganisaties. Een fris gezicht en een nieuwe blik in een organisatie doet ervoor zorgen dat moeilijke kwesties en problemen met een andere bril en vanuit een andere invalshoek worden bekeken. De interim manager is de ideale sparringpartner om tunnelvisie en dus achteruitgang te voorkomen. De interim manager denkt niet vanuit de oude structuren en beleid en graaft dieper naar de vraag achter de vraag. Het resultaat? Vernieuwende initiatieven en vooruitgang op de lange termijn.

2. Specifieke expertise

Interim managers hebben over het algemeen uitgebreide ervaring binnen een specifiek werkgebied. Tel daarbij op dat ze bij veel organisaties in de keuken hebben mogen kijken. De uitkomst van deze som is dat ze met deze brede ervaring makkelijk verbanden kunnen leggen en diverse good practices hebben meegemaakt en toegepast. Deze toegepaste kennis is veel waard.

3. Durft bomen om te hakken

Interim managers zijn minder gebonden aan de geschiedenis, structuren en processen van uw organisatie en kunnen en durven daarom makkelijker een lastige beslissing te nemen. Doordat ze van buiten komen en ervaring hebben met verandering durven ze objectieve beslissingen te nemen die gevoelig liggen binnen een organisatie. Voor een interim manager bestaan er geen heilige huisjes. Producten die moeizaam lopen worden uit de markt gehaald, projecten die geen tot weinig toegevoegde waarde hebben, worden geherstructureerd of van de baan geschoven en bedrijfsonderdelen worden indien nodig afgestoten of geoutsourced. Uiteraard gebeurd dit met respect voor het verleden en de behaalde resultaten. Soms is een frisse wind nodig om een organisatie een verdere ontwikkeling door te laten maken en vooruit te helpen. Interim management zorgt ervoor dat het laatste stukje van de puzzel ook op zijn plaats valt.

4. Positieve uitwerking en invloed op het personeel

De inzet van een interim manager heeft niet alleen een positieve uitwerking op de organisatie, maar ook op het personeel dat er werkzaam is. De frisse wind die de interim manager is maakt het eigen personeel alert en voorziet in nieuwe inzichten. Interim managers zijn over het algemeen bruggenbouwers met oog voor de mensen om hen heen. Het personeel wordt geïnformeerd en stap voor stap meegenomen. Dit leidt uiteindelijk tot nieuwe energie bij de medewerkers.

Kortom, het kan goed zijn om eens een frisse wind door de organisatie te laten waaien. Juist interim managers zijn in staat in korte tijd de organisatie weer toekomstbestendig te maken door hun onafhankelijke rol, deskundigheid en ervaring met verandermanagement. Maak daar gebruik van. Een goede interim manager betaalt zichzelf altijd terug.

← Alle blogs