Focus op het ontwikkelen van je talenten

Noem het pessimistisch of noem het nuchter, maar we zijn in Nederland snel geneigd om te focussen op de dingen die minder goed gaan. Bij functioneringsgesprekken gaat het vaker over ontwikkel- of verbeterpunten dan over je talenten en topprestaties. In organisaties staat vaker de vraag centraal waarom bepaalde zaken mislopen en hoe processen geoptimaliseerd kunnen worden, dan waar zijn we goed in en waarom?. We maken liever van een 5 een 7 dan van een 7 een 9. En dat is zonde. Zoals William J. H. Boetcker ooit zo mooi zei: “Beter een sterk mens met een zwak punt, dan een zwak mens met een sterk punt. Een diamant met een gebrek is beter dan een perfecte steen.”

De minder sterke punten van iemand als vertrekpunt nemen is een veel voorkomende benadering. Eén die impliciet gebaseerd is op de veronderstelling dat iedereen in nagenoeg alles (enigszins) bekwaam kan worden en dat de zwakke punten de meeste ruimte voor groei bieden. 2C&More ziet dat anders en wij focussen ons dan ook op het (ontdekken) en ontwikkelen van talent. Waar is iemand goed in? Wat zijn iemands persoonlijke krachten, kwaliteiten en talenten? Het ontwikkelen van (jouw) talenten is namelijk een stuk leuker dan de nadruk leggen op de zaken die minder goed lopen. Tel daarbij op dat het sneller gaat, energie oplevert en mensen echt gaan uitblinken. Wedden dat het betere resultaten oplevert?

Waarom focussen op jouw talenten?

1. Veeleisendheid van sommige functies
Het gemiddelde competentieprofiel van een manager bevat competenties binnen verschillende vakgebieden: coachen, managen, inhoudelijke kennis, projectmanagement, inspireren etc. Om op al deze vlakken een goede invulling te kunnen geven aan de rol, is het voor leidinggevende steeds belangrijker te weten waar hun kracht ligt. En nog belangrijker: hoe ze met die kracht een effectieve manager kunnen zijn.
2. Belang van zelfsturend leren
Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk speerpunt binnen veel organisaties en veel mensen werken er vrijwel voortdurend aan in verschillende vormen: trainingen, cursussen, nieuwe taken oppakken etc. Gestimuleerd wordt om hier zelf op te sturen. Zicht op je talenten en hoe je die wilt benutten geeft meer richting dan de focus leggen op datgene wat je minder goed kunt.
3. Het roept zelfvertrouwen op
Uitgaan van wat je goed kan, geeft energie om te leren en te veranderen en dat resulteert in zelfvertrouwen. Iemand met zelfvertrouwen zit goed in zijn vel, heeft energie, is enthousiast en wil er voor gaan. Dat zijn medewerkers die je graag hebt in een organisatie!

Niet eenvoudig om talenten te benoemen

Het benoemen van je talenten lijkt makkelijker dan het is. Datgene waar men goed in is, gaat men gemakkelijk af. Daarom zijn mensen zich over het algemeen niet bewust van hun kwaliteiten. Het loont daarom de moeite daar expliciet naar op zoek te gaan. Vraag het mensen in jouw omgeving, zowel privé als op de werkvloer, ga op zelfonderzoek uit of gebruik vertrouwde technieken zoals assessments.
Op het moment dat je jouw talenten in beeld hebt, kun je er mee aan de slag. En wanneer de rest van het team, de afdeling of de organisatie dit ook doet, kun je dit op elkaar afstemmen, waardoor de resultaten een stijgende lijn laten zien. Waarom? Omdat iedereen in zijn kracht werkt.

Kortom, wat houd je tegen om juist je sterke eigenschappen te gebruiken en te ontwikkelen? Net als iedereen ben je gezegend met bepaalde talenten waar je in uitblinkt. Wanneer je dat talent inzet, gaat alles automatisch. Het kost weinig moeite en het belangrijkste: je hebt er plezier in. Uiteindelijk levert het een win-win situatie op voor jezelf, jouw team en de organisatie.

← Alle blogs