pippi ervaring

5 redenen om eens niet voor ervaring binnen dezelfde branche te gaan

Zzp’ers en interim professionals lopen vaak tegen dezelfde muren op. En één van die muren waarin men maar geen gat weet te maken, of er nu een hamer of sloopboor wordt gebruikt, is het feit dat voor veel opdrachten en functies geselecteerd wordt op ervaring binnen dezelfde branche. Men heeft een sterke voorkeur voor de zogenoemde hard skills; traditionele kennis en ervaring en veel minder voor de soft skills; het talent van de professional en zijn competenties. Een gemiste kans in onze optiek want een professional uit een andere branche met specifieke competenties en vaardigheden kan zoveel meer opleveren. Wij geven je 5 redenen om juist niet te kiezen voor de bekende hard skills

1. Gebrek aan ervaring bevordert innovatie

Onze huidige wereld met zijn razendsnelle veranderingen vraagt om creatieve en innovatieve geesten. Mensen met de juiste competenties, maar zonder specifieke ervaring binnen een bepaalde branche, hebben minder last van ingesleten patronen en ‘bedrijfsblindheid’. Zij kijken met een frisse blik naar de processen binnen een organisatie en komen daardoor sneller met nieuwe ideeën en innovaties.

Mensen met ervaring binnen dezelfde branche zijn goed in het herhalen van hetzelfde kunstje, het verbeteren van bestaande dingen. Een professional die vanuit een andere branche komt, kijkt me een andere bril naar de bestaande gang van zaken, processen en organisatiestructuur. Het resultaat? Vernieuwende inzichten, Eureka! momenten en nieuwe ideeën. En dat wil je, want nieuwe ideeën zijn de sleutel tot innovatie en vooruitgang en een toekomstbestendige organisatie.

2. ‘Ik doe dit werk al jaren, dus ik weet wat ik doe’, is een loze belofte

Het credo: ‘veel werkervaring betekent een geschikte kandidaat’, is onjuist. Er bestaat bijvoorbeeld geen relatie tussen ervaring als leidinggevende en leiderschapskwaliteiten. Uit onderzoek binnen een groot bedrijf blijkt dat de werknemers met leidinggevende ervaring op geen enkel onderdeel van het assessment beter scoorde dan werknemers zonder ervaring in leidinggeven. Ofwel, er bestaat geen relatie tussen kwantiteit en kwaliteit.

3. Het nut van ervaring hangt af van de functie

Uiteraard snappen wij dat het nut van ervaring afhangt van de functie waarin u een professional zoekt. Voor sommige functies heb je nu eenmaal een kandidaat nodig met een bepaalde achtergrond, specifieke kennis en ervaring. Maar voor veel functies gaat die pet niet op, al denkt u misschien van wel. Veel organisaties willen vanuit de bovenste laag veranderen, maar veranderingen worden niet gerealiseerd door kandidaten te blijven kiezen die al in hetzelfde keurslijf zijn gedrukt.

4. Competenties geven de doorslag, niet ervaring

De succesfactor van een kandidaat en daarmee de perfecte match ligt in de juiste inschatting van de competenties die gevraagd worden. Met name bij de keuze voor interim professionals, die zich snel kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie en in staat zijn zich snel bekend te maken met het onbekende, zijn competenties doorslaggevend. En een bijkomend voordeel is dat deze professional met een frisse blik uw organisatie binnen stapt en voor u aan de slag gaat op de weg naar een toekomstbestendige organisatie.

5. Wat níet op het CV staat is veel interessanter

De ontvangen CV’s zijn de basis van elke selectieprocedure. Maar wat niet op het CV staat is eigenlijk veel interessanter. Om die reden maken wij, 2C&More, ook persoonlijk kennis met al onze kandidaten. Omdat we weten dat er veel meer achter een CV schuilgaat dan je op het eerste oog zou zeggen. En op die manier kunnen wij zorgen voor dé perfecte match.

Iedere werkgever wil passie en vuur in iemand ogen zien, interesse in het bedrijf en enthousiasme voor de functie. Dat vind je als je gaat voor houding, motivatie en leerbereidheid. Wat is iemands track record? Waar staat iemand voor? Waar liggen de interesses? Maak in de selectieprocedure ruimte voor iemand die misschien niet helemaal aan het gevraagde profiel voldoet, maar die door passie, enthousiasme en motivatie er toch uitspringt. Een talent dat buiten de gevraagde ervaring om toch interessant is. Je zult zien dat het verrassend uitpakt.

Kortom, staar je niet blind op de hard skills en stap eens uit je comfort zone. Helemaal op het moment dat er veranderingen of een verandertraject gaande is binnen de organisatie. Want júist de professionals die specifieke branche ervaring missen, zullen uw ogen openen.

← Alle blogs