Veranderingen? Zo houd je Grip!

Het is 10 april als ik deze blog schrijf en ik realiseer me dat daarmee het jaar 2016 al 100 dagen oud is! 100 dagen waarin veel is gebeurd:

Aanslagen in België,
Boeren in Nederland in financiële moeilijkheden door de lage melkprijzen,
Crisis met betrekking tot opvang asielzoekers,
Demonstraties in Griekenland en Turkije,
Eindevaluatie MH17 gepresenteerd en krijgt een vervolg,
Financiële uitdagingen voor gemeenten  bij het bieden van huishoudelijke hulp

De hierboven genoemde opsomming geeft eens te meer aan dat de wereld om ons heen steeds sneller en steeds heftiger verandert, ook binnen organisaties. En daar zit voor een ieder van ons dan ook direct de uitdaging: hoe blijf je zelf overeind in deze hectiek, hoe krijg je je mensen mee in reorganisaties en hoe blijf je gemotiveerd en geïnspireerd?

Bezieling en het delen van onze ingevingen zodat anderen in onze (werk)omgeving daar beter van worden is wat mij en mijn partners bij 2C&More drijft. Inspiratie is er altijd! Het komt alleen bij iedereen anders binnen. Als jij jouw “recept” voor inspiratie kent, weet je veel beter welke “boodschappen” je in huis moet halen en welke bewerkingen er nodig zijn.

Mijn eigen recept

Mijn eigen “recept” voor inspiratie is een ratatouille van chaos, inzicht en structuur.
In de wereld om ons heen, onze maatschappij en ook binnen veel bedrijven heerst op dit moment onrust. Door een aantal van deze ontwikkelingen simpelweg alfabetisch te ordenen, gaf mij dat een zeker inzicht en was de inspiratie voor deze blog een feit. Want ordening en structuur geven inzicht in chaos. En inzicht inspireert; want dealen met chaos vraagt om oplossingen. En oplossen doen we graag bij 2C&More.

Verandering geeft vaak onrust.  Onrust maakt dat organisaties en medewerkers met veel dingen bezig zijn, behalve met hun klanten. Terwijl heel veel veranderingen nu juist  tot doel hebben dichter bij de klant te komen. Wat is bijvoorbeeld mijn recept om deze paradox op te lossen? Om in de sfeer van het alfabet te blijven: hoe krijg en houd je als mens en samenleving grip op dit soort benodigde veranderingen?

Het recept is eenvoudig: pas GRIP gewoon toe bij alles wat je doet:
– Vertrek altijd vanuit je Gevoel;
– Verken de situatie met extra aandacht voor Relationele aspecten;
– Verdiep je in de Inhoudelijke context en/of laat je gedegen Informeren; en
– Volg daarbij het juiste Proces – en als dat er (nog) niet is, maak er dan één dat passend is.

Een tool aanreiken is natuurlijk snel gedaan, maar hoe gebruik je dit recept in de praktijk? Gebruik al je zintuigen, je hoofd en je hart, en vraag je af: wat is je Gevoel ? Welke energie is er op de werkvloer, in een organisatie? Zijn er veranderingen, zie je patronen; wat hoor je als je met mensen praat? Hoe gaan mensen met elkaar om; wat kenmerkt hun Relatie met elkaar? Hoe gaan medewerkers in organisaties om met veranderingen? Nemen ze zelf de lead, of wachten ze angstig af om vervolgens strak in de weerstand te schieten? En waar gaat het eigenlijk over, wat zijn de belangen, de opties en de bezwaren; de sterkten en zwakten ervan? Verandering heeft ook “marketing” aspecten in zich; dus laat gerust eens een “SWOT” analyse los op de Inhoud. En voor wat betreft het Proces: mensen kunnen en willen best veranderen, maar willen niet veranderd worden! Vraag jezelf af: Heb ik met Gevoel gehandeld? Had je compassie voor de klant van de organisatie, de mensen in de organisatie die de beoogde verandering waar moeten maken en met misschien wel met minder mensen en middelen en grotere resultaatverwachtingen –iedere dag weer-? Zijn de stakeholders meegenomen met de juiste Relationele aandacht? Niet over mensen gesproken, ook niet tegen hen, maar heb je vooral met hen gesproken en naar hen geluisterd? En als je tenslotte de juiste Inhoud op de juiste manier in 1x goed over de bühne brengt, zul je merken dat de GRIP op veranderingen toeneemt.

… en wat die juiste inhoud en die juiste manier zijn en hoe je dat in 1x goed dan bereikt? Dat is een ander recept: daarover een volgende keer meer!

 

Jeannette van Beek
Partner 2C&More

← Alle blogs