afgestudeerd, geslaagd, vieren, diploma

De toegevoegde waarde van weinig werkervaring

Net afgestudeerd, diploma op zak en klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Vol goede moed speur je het internet af naar vacatures. Je klikt er verschillende aan, wordt enthousiast als je de vacatureomschrijving leest, maar dan: de functie-eisen. Een aansluitende opleiding. Check. Goede sociale vaardigheden. Check. Flexibel. Check. Out-of-the-box denken. Check. Teamplayer. Check. Minimaal twee jaar ervaring. Tsja, daar heb je het al.. Te weinig werkervaring is een veelgehoorde afweijzing.

Voor veel pas afgestudeerden is dit de realiteit van de dag. Vol goede moed en met veel zin beginnen ze hun zoektocht naar een baan. Ze speuren het net af naar een passende functie en versturen sollicitatiebrieven naar bedrijven. Vaak worden ze al afgewezen op grond van hun CV met het argument: op dit moment heb je te weinig werkervaring en geven we de voorkeur aan kandidaten die ervaring hebben in een soortgelijke functie. Soms wordt men uitgenodigd voor een gesprek. Maar elke keer is er wel een ander met meer ervaring die de voorkeur krijgt. En zet je in op een lager niveau, dan wordt je ook afgewezen omdat men bang is dat je jezelf gaat vervelen..

Een lastige zoektocht door weinig werkervaring

Als starter op de arbeidsmarkt is het (erg) lastig om een baan te vinden. Sommigen, zoals ikzelf, hebben het geluk om bij hun stageplek te kunnen blijven werken, maar de meesten moeten knokken voor een baan. Ik merk het zelf ook in mijn omgeving. De competenties zijn aanwezig, de persoonlijkheid past bij het bedrijf, maar puur door weinig werkervaring wordt voor een andere kandidaat gekozen. Maar waar moet je die ervaring dan opdoen? Erg frustrerend als je nergens de kans krijgt.. En wie zegt of bepaalt dat iemand met weinig tot geen werkervaring ‘slechter’ is dan iemand met drie jaar ervaring?

De Gek

Jeroen Kuppens pleitte in een van zijn vorige blogs al voor de ‘gek’. Een structurele vernieuwing van arbeidssituaties is wenselijk. Nieuw bloed en passie vanuit waar  ‘vreemde’ en verhelderende vragen gesteld worden die ervaringsdeskundigen tot nadenken en reflecteren dwingt. Een rol die starters als geen ander op zich kunnen nemen. Opgegroeid in een tijdperk van snel veranderende technologieën, internet en smartphones. Ze kijken vaak anders tegen de wereld aan dan ervaringsdeskundigen. Deze twee werelden kunnen elkaar heel goed versterken en aanvullen. Starters zijn, ondanks het feit dat ze vaak weinig werkervaring hebben, in staat om het bedrijf vooruit te helpen door met een verfrissende blik naar de organisatie, werkzaamheden en processen te kijken.  En door de ervaringsdeskundigen wordt hen dan vervolgens  de kneepjes van het vak geleerd. Een win-win situatie.

Kortom, organisaties die het aandurven om onervaren krachten aan te nemen, plukken daar uiteindelijk de vruchten van.

Babette van Haaren

 

 

Copyright photo: The Graduates. Luftphilia. Licencia CC 2.0. Flickr.com

← Alle blogs