goldfish jumping out of the water

Gek is de norm

Vele initiatieven in de huidige bedrijfsmatige cultuur zijn gestoeld op efficiency en kostenbesparing. Instant behoeftebevrediging van menig klant en manager lijken een causaal verband te hebben met sessies waarbij post-its inzichtelijk maken dat processen gestroomlijnder kunnen. Lean Six programma’s ontwikkelen zich razendsnel en krijgen gradaties in kleuren mee. Van de buitenkant beschouwend is het hoogste opmerkelijk dat we een programma of hulpmiddel om processen te versimpelen en meer efficiënt  te maken, optuigen met een systeem van workshops, beginnerstrajecten, trajecten voor gevorderden en uiteindelijke senioriteit door middel van gekleurde riemen.

De behoefte aan instant bevrediging, kostenreductie en optimale klantbeleving is verworden tot een norm. Het rare hierbij is dat het individu hier in meegaat, maar tegelijkertijd het behoud van zijn individualiteit uitroept. 70.000 mensen komen samen in een stadion om drie niet geschoolde zangers aan te horen die zichzelf tot toppers hebben uitgeroepen, een voorgeschreven dresscode volgend. Daarnaast stromen conferentieoorden en congreskloosters vol met deelnemers aan mindfulness sessies en HR trajecten waarbij individuele ontwikkeling van medewerkers centraal staan. Opmerkelijk is de tegenstelling.

Geen ervaring, geen kans

In vele sollicitatierondes is dezelfde tegenstrijdigheid te constateren. De meest belangrijke kwalificatie van de sollicitant is zijn of haar ervaring. Ervaring op het werkterrein waarvoor de kandidaat is uitgenodigd. Niet plug and play betekent in de huidige arbeidsmarkt gewoonweg geen kans. Hierbij speelt individualiteit steeds minder een rol daar ervaring impliceert een erfenis van werkculturen, taken en processen uit het verleden te zijn. Zonder verleden geen heden en zonder heden geen toekomst. Maar middels dit adagium wordt vernieuwing in de toekomst slechts bijsturing op basis van het oude. Vergelijkbaar met bijsturing door post-it sessies om processen te stroomlijnen.

Een structurele vernieuwing van arbeidssituaties is wenselijk. Nieuw bloed en passie vanuit waar rare  vragen gesteld worden die ervaringsdeskundigen tot nadenken en reflecteren dwingt. Die kennis en kunde verdrijven naar een tweede of zelfs volgende plaatsen in de hiërarchie van competenties. Een Gek kan meer vragen, dan twaalf wijzen kunnen beantwoorden.

Ik pleit voor meer Gekken binnen organisaties. Lang leve de Gek!

Jeroen Kuppens
Patrner van 2C&More

← Alle blogs