Bitcoin: een nieuwe vorm van geld

Op 12 november j.l. heeft 2C&More voor Het Mastergenootschap een netwerkbijeenkomst georganiseerd    met als overkoepelend thema Bitcoin. Om dit thema verder  uit  te dragen, informeren we je in deze blog over het fenomeen Bitcoin en de mogelijkheden  ervan. Marten Knol, webontwikkelaar  bij JuroFoon en schrijver van deze blog gaat verder in op de vraag ‘Wat  is Bitcoin?’.

Bitcoin is een nieuwe vorm van geld: revolutionair, neutraal, vrijwillig en digitaal. Om het eenvoudiger te stellen: Bitcoin is een puur digitale munteenheid en je kan het dus net zo gebruiken zoals je dat met euro’s zou doen. Het verschil is echter dat er geen centrale bank of overheid is die de munt uitgeeft of controleert. Bitcoins worden geproduceerd door mensen over de hele wereld. Het is wat ze noemen een “cryptcocurrency”.

Bitcoin is een digitale decentrale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt. In tegenstelling tot de systemen waar we nu mee betalen, zoals bijvoorbeeld creditcards, is Bitcoin uitermate geschikt voor gebruik op het internet. Bitcoin heeft veel mogelijkheden van toepassen: je kan er goederen mee kopen, ze onderling uitwisselen, ze ontvangen in ruil voor een dienst of ze weer omruilen voor bijvoorbeeld euro’s.

Waarom zou je Bitcoins gebruiken?

Nu denk je misschien ‘leuk, zo’n nieuwe vorm van digitaal geld, maar waarom zou ik het gebruiken als ik ook gewoon met euro’s kan betalen? Bitcoins zijn veelzijdig in hun toepassing en er zijn vele verschillende redenen om deze digitale munteenheid te gebruiken. Bijvoorbeeld:

 • Transacties zijn zeer snel en kennen geen landsgrenzen,  je hoeft niet meer dan twee dagen te wachten op een internationale overschrijving.
 • Bitcoin kent lage transactiekosten, of je nu 0.1 of 1 miljoen bitcoins overmaakt.
 • Het betalen met Bitcoin is makkelijker en veiliger dan contante, pin of creditcard betalingen.
 • Geen aankoopfraude of “chargebacks” door onomkeerbare transacties.
 • Geen instap of abonnementskosten.
 • Geen voorwaarden of beperkingen.
 • Onafhankelijkheid van regeringen, grenzen, landen, censuur en restricties.
 • Hoge mate van anonimiteit, een Bitcoin transactie kun je anoniem doen.
 • Mogelijkheid om zeer kleine bedragen over te maken (micropayments)
 • Geen banken of overheid betrokken

Hoeveel is een bitcoin waard?

De prijs van bitcoins wordt bepaald door vraag en aanbod. Er is geen instantie die de prijs controleert. Steeds meer mensen beginnen in te zien welke voordelen Bitcoin biedt ten opzichte van traditionele betaalmethodes. De afgelopen jaren is de prijs dan ook flink opgelopen, maar van een stabiele koers is geen sprake.

 • Juli 2010: $0,06
 • Januari 2011: $1
 • Januari 2012: $3
 • Januari 2013: $14
 • Maart 2013: $100
 • December 2013: $1000
 • December 2014: $350

De prijsontwikkeling van Bitcoin kun je bijvoorbeeld volgen op: www.bitcoinwisdom.com

Waar kan je Bitcoins kopen?

Misschien ben je na het lezen van deze introductie over Bitcoin geïnteresseerd geraakt, maar vraag je jezelf af waar je in hemelsnaam bitcoins kunt kopen. In Nederland kun je heel makkelijk bitcoins met iDeal kopen via een zogenaamd wisselkantoor. Deze kopen bitcoins in en verkopen ze weer aan de gebruiker met een kleine toeslag. Er zijn meerdere aanbieders actief, waaronder: Bitonic, BTC Direct en BitMyMoney

Hoe bewaar je bitcoins?

Bitcoins zijn digitaal en worden vanzelfsprekend bewaard in een digitale portemonnee, een zogenaamde ‘Bitcoin wallet’. Dit kan bijvoorbeeld software zijn op je pc, een USB stick, een papieren wallet of wat dan ook. Er zijn ook diensten op het internet die je wallet online bewaren. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

Zelf bewaren heeft als voordeel dat je jouw bitcoins overal mee naar toe kan nemen en dus altijd kan raadplegen. Echter, als je computer of USB-stick gestolen wordt of defect gaat, ben je de bitcoins definitief kwijt. Het voordeel van online bewaren, is dat je niet bang hoeft te zijn dat de bitcoins per ongeluk verloren gaan of gestolen worden. Het nadeel is dat je erop moet vertrouwen dat de andere partij jouw bitcoins niet verliest of failliet gaat.

Hoe kan ik Bitcoins veilig opslaan?

Omdat je bij bitcoin zelf verantwoordelijk bent voor veilige opslag van de bitcoins, is het aan te raden je eerst goed in te lezen wat Bitcoin nu precies is en welke veiligheidsmaatregelen je kunt treffen om de kans op verlies of diefstal zo klein mogelijk te maken. Met de juiste maatregelen, kun je bitcoins superveilig opslaan zodat geen dief of bank er ooit aan kan komen. Wat kun je zoal doen om je bitcoins zo veilig mogelijk op te slaan?

 • Gebruik lange, unieke wachtwoorden met kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens.
 • Maak backups van je wallet en bewaar deze op meerdere plaatsen, ook buitenshuis.
 • Gebruik naast een wachtwoord ook 2-factor authenticatie: bijvoorbeeld een SMS-code om in te loggen.
 • Wallets op het web, pc of smartphone zijn alleen voor kleine bedragen voor dagelijks gebruik geschikt. Grote bedragen kun je het best “cold storage” bewaren, bijvoorbeeld in een paper wallet.

Waar kan je Bitcoins uitgeven?

Na het lezen van deze introductie over Bitcoin ben je misschien, gezien de vele voordelen, enthousiast geworden in het gebruik van Bitcoin. Het is een betaalmiddel dat steeds meer gebruikt wordt, maar echt ingeburgerd is het nog niet. Waar kun je dit digitaal geld dan uitgeven?

Het valt je misschien niet op, maar bitcoins worden op steeds meer plaatsen geaccepteerd. In Nederland kun je via thuisbezorgd.nl je eten bestellen met Bitcoins of een hotel boeken bij Expedia. De lijst met namen groeit iedere dag.

Bitcoin is een wereld met eindeloos veel mogelijkheden, waar we in de nabije toekomst nog veel meer van gaan horen!

← Alle blogs