Leiderschap – Wat wij allemaal van Rugby kunnen leren

Rugby

Rugby heeft veel in mijn leven bepaald; van jongs af aan in Australië spelend op school, op straat of op het strand; als student in Groningen bij Rugby Club Groningen en als vader, coach en bestuurslid bij Rugby Club ’t Gooi. Mijn dochter en zoon zijn langs het rugbyveld opgegroeid en mijn zoon is met het Nederlands U20 team in Praag Europees Kampioen geworden. Mijn eerste echte baan bij Ahrend heb ik ook gekregen omdat ik rugbyer ben. Ik begon te spelen toen ik 6 jaar was en mijn laatste wedstrijd was 2 jaar geleden toen ik 58 jaar was. Nu geniet ik nog steeds van het o zo mooie spel maar nu langs het veld of voor de televisie met, zoals dat hoort, een lekker biertje in de hand.

Het is voor velen moeilijk om een vergelijking te maken met de directiekamer en het rugbyveld. Natuurlijk hebben organisaties en bedrijven veel overeenkomsten met teamsporten. Sportmetaforen zijn er genoeg in het zakelijk jargon, maar als het om leiderschapslessen gaat dan heeft rugby een aantal unieke kenmerken.

Het respect van de wetten en de scheidsrechter

Men beweerd dat Winston Churchill ooit heeft gezegd dat; “rugby is a thug’s game played by gentlemen and football is a gentleman’s game played by thugs”.

Hij was onder de indruk van het hoffelijk en gedisciplineerd gedrag van rugbyspeler op het veld en ook na de wedstrijd. Het respect voor de scheidsrechter en het volgen van de wetten (Rugby kent geen regels alleen maar wetten) van het spel door alle spelers staat boven alles en is een van de belangrijkste unieke kenmerken ten op zichte van andere sporten. Het is soms bijna lachwekkend als een reus van twee meter vijf en meer dan 120 kilo tegenover een “kleine” scheidsrechter staat en met gebogen hoofd “yes sir, sorry sir” zegt en een penalty accepteert voor een overtreding die hij in de hitte van de strijd heeft begaan. Het typeert rugby. Een speler zal nooit de scheidsrechter tegenspreken of commentaar geven; ‘that’s not done’.

Ook binnen het zakenleven is respect voor hiërarchie, regels en compliance voorschriften belangrijk. Begrijpen wanneer je beleefd en respectvol moet zijn. Zelfbeheersing tonen wanneer de pietluttigheid van sommige regels je verbaast, is net zo’n belangrijke les als
wanneer je het aandurft om zonder toestemming en buiten de regels om er helemaal voor te gaan. Hoewel naleving van “de regels” soms lastig kan zijn, kan het met de juiste instelling een stuwende kracht van innovatie zijn.

Crisismanagement

Rugby en American Football zijn overduidelijk familie van elkaar.

Maar waar in American Football de klok na elk spelmoment stopt en spelers zich kunnen hergroeperen en tactieken kunnen bespreken, stopt de klok bij rugby alleen voor blessures of wanneer de scheidsrechter de Television Match Official (TMO) moet raadplegen.

Wanneer een bedrijf een crisis doormaakt is er ook geen tijd om te stoppen. Leiderschap betekent snel en kordaat reageren op een crisis.

De beste rugbyspelers zijn niet de snelste, sterkste of meest behendige spelers, hoewel deze kwaliteiten zeker helpen, maar ze zijn vaak degenen die echt zien en weten wat er op het veld gebeurt en juist handelen en moeilijke beslissingen nemen onder intense druk.

Besluitvorming

Een goede manager kan vergeleken worden met een goede scrum-half. De scrum half is een van de kleinste mensen van het team en is de speler die de snelle aanvallers (backs) en de zware voorwaartsen, de zware krachtpatsers die de scrum vormen, verbinden en sturen. Zijn beslissingen bepalen de speltactiek. Een scrum-half moet zijn team door en door kennen. Hij moet de sterke eigenschappen van iedere speler kennen en moet in een ‘split second’ het team reactief verenigen.

Het spel kan snel veranderen en rugby vereist snelle beslissingen van elke speler op het veld; trap je de bal uit voor terreinwinst of neem je de bal mee in de tackle en maak je jezelf beschikbaar voor de volgende aanval? Een penalty nemen of het voordeel nemen? Elke speler is iedere seconde constant bezig met het afwegen van alle opties die er zijn.

Sommige sporten zijn sterk afhankelijk van de fysieke talenten van individuele spelers. In rugby kunnen snelle beslissingen de uitkomst van de wedstrijd bepalen. Veelzijdige, veerkrachtige organisaties eisen hetzelfde.

Constant veranderende strategieën

In tegenstelling tot sommige sporten, is rugby geen snel heen-en-weer-spel. Rugby is meer een uitputtingsslag waarbij met bloed, zweet en tranen elke meter van het veld richting van de try-line van de tegenstander gewonnen moet worden.

Maar dat betekent niet dat snelle veranderingen niet op het veld plaatsvinden. Een gat in de verdediging van de tegenstander, een tackle die gemist wordt of een onvoorspelbare stuiter van de bal (de bal is tenslotte eivormig) kan enorme kansen of gevaren bieden. Als een team in staat is om in zo’n situatie het snel te beoordelen en daarna slim te handelen met de behendigheid en snelheid die nodig is dan kan dit de uitkomst van het spel volledig veranderen.

Een onderneming laten groeien is hetzelfde. In het begin veel opofferingen, voor schijnbaar weinig winst. Alleen met doorzettingsvermogen kun je echte vooruitgang boeken; maar het vergt het vermogen om snel te handelen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Organisaties die de eersten zijn, omdat zij binnen een veranderende markt een kans weten te identificeren en overeenkomstig snel weten te handelen, zijn vaak degenen die slagen.

Werken als een rugbyteam

American Football heeft eigenlijk maar twee soorten spelers. Fysiek grote spelers en hele, hele snelle spelers. Vanwege het stop-start karakter, kunnen spelers constant worden gewisseld om andere spelers met andere specifieke individuele talenten op het veld te zetten om zo een bepaalde tactiek uit te voeren.

Met rugby, hebben spelers meer vrijheid en zijn ze over het hele veld bezig. Ook wissels zijn, ondanks het feit dat blessures vaak voorkomen, beperkter. Daarom moet iedereen in een rugbyteam goed zijn in bijna alles. Groot of klein, ongeacht zijn/haar positie, iedereen moet met alle kracht en ‘commitment’ tackelen, kunnen ‘passen’ en lopen met de bal.

Elk team en elke organisatie heeft zijn specialisten en talenten die iets kunnen wat een ander niet kan; maar de allerbeste teamspelers, of ze nu op het veld of op kantoor zijn, zijn zij die begrijpen waar de organisatie voor staat. Die begrijpen waar het team naar toe wil en over de vaardigheden, de wil en knowhow beschikken om, waar het moet altijd en zonder zich te bedenken, kunnen invallen.

Het belang van diversiteit

Ieder moderne manager weet hoe belangrijk diversiteit is en wanneer er een dynamisch en goed op elkaar ingesteld team gevormd moet worden. Het bouwen van teams betekent dat er altijd rekening gehouden moet worden met de sterke punten van ieder teamlid. De kunst is om de kwaliteit van iedere individu uit te balanceren en te combineren. Het coachen van een team en het leiden van een bedrijf vereist dezelfde leiderschapskarakteristieken, aldus Sir Clive Woodward, ex-coach van het Engels rugbyteam. De sleutel is niet het team, maar de dynamiek tussen de individuen binnen een team.

Heeft u een opening in uw team wat snel en goed moet worden ingevuld of heeft u een zakelijk uitdaging waar u ondersteuning kan gebruiken?

Neem dan alsjeblieft contact met ons op. Info@2cmore.com of John@2cmore.com

Kijk ook even op www.rugby.nl

Dit jaar zal veel rugby op televisie uitgezonden worden:

  • Het Zeslandentoernooi van 1 februari tot 16 maart
  • De wereld Kampioenschappen Rugby in Japan van 20 september tot 2 november
  • Kijk vooral op BBC2 en ook op Ziggo Sport
  • Rugby voor beginners: https://youtu.be/dbFzetirITU

Veel rugby plezier!

John Jilderda

Januari 2019

About the author: 2C&More