Bevlogenheid

Bevlogenheid te koop!

De functies van Chief Happiness Officer schieten als paddenstoelen uit de grond. Persoonlijk vind ik bevlogenheid zakelijker en leuker klinken dan happiness. Wat voegt bevlogenheid aan directe waarde toe aan uw organisatie? Waarom zou u willen investeren in iets wat niet tastbaar lijkt?

Kunt u moeilijk aan goed personeel komen?

Dan heb ik slecht nieuws…! komende jaren wordt het nog lastiger om goed personeel te vinden. Door het groeiend tekort van arbeidskrachten wordt het werven én het salaris van nieuw personeel steeds moeilijker en duurder.

Het is dus belangrijk om uw eigen (goede) medewerkers te behouden. Volgens het CBS is meer dan 24,1% ontevreden met zijn of haar werk! Werk aan de winkel dus… U heeft hierop gegarandeerd geanticipeerd. Werken deze acties voldoende voor nu én de nabije toekomst? Creëert u geen extra risico’s voor uw organisatie als de economie in een laagconjunctuur komt?

Bevlogenheid

Mijn naam is Arjan Vermeulen. Naast Interim manager en Solver van organisatievraagstukken ben ik gepassioneerd in Bevlogenheid en Empathie. Bevlogenheid klinkt erg soft, vindt u niet? Het gaat echter verder dan het plaatsen van een tafeltennistafel of een massagestoel op de werkplek. En ook meer dan het afvinken van de resultaten uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek…..

Als meedenker in Bevlogenheid help ik in co-creatie medewerkers intrinsiek te binden, uw organisatie effectiever te maken en de bedrijfsrisico’s voor de toekomst te verlagen. Ik richt mij op de werkomgeving van de medewerkers en de bewegingen in én om uw organisatie. Door wetenschappelijke theorieën te gebruiken uit de toegepaste psychologie en sociologie gecombineerd met managementinzichten verhoog ik op een natuurlijke manier de productiesnelheid van uw organisatie. Er ontstaan meer innovaties, uw organisatie handelt effectiever en klantvriendelijker, de organisatie krijgt een lager ziekteverzuim, de medewerkerstevredenheid stijgt, u heeft minder uitstroom van goede medewerkers en u kunt makkelijker nieuwe potentials aantrekken!

Dat klinkt leuk… maar hoe werkt dat dan in de praktijk? Ik zal u een aantal voorbeelden geven.

Bevlogenheid in de praktijk

In organisaties waar ik kom zie ik de bureaufiets…. Deze zijn vaak aangeschaft om de vitaliteit van medewerkers en het plezier op de werkvloer te verhogen. Hier hebben veel professionals bij stil gestaan voordat deze bureaufietsen aangeschaft zijn….! En zeg nu zelf, op het eerste gezicht lijkt het logisch dat een bureaufiets aan de vitaliteit en het plezier bijdraagt. Bij hoeveel bedrijven worden deze bureaufietsen echt gebruikt…? Ik kan u vertellen, niet veel..

De mens heeft namelijk twee denksystemen. Een snel en een langzaam denksysteem. Het snelle denksysteem zorgt ervoor dat we kunnen overleven en laat ons veelal automatisch handelen en dus minder nadenken. Het langzame denksysteem laat ons o.a. analyseren, rationeel denken en empathisch redeneren.

Het snelle denksysteem wordt geactiveerd door bijvoorbeeld lopen of…. fietsen. Een bureaufiets zorgt er dus voor dat u minder goed kunt analyseren en minder empathisch meedenkt. Ik kan me voorstellen dat u dit niet gelooft als u dit voor de eerste keer leest….! Wat u dan kunt doen is een stukje wandelen en uzelf een moeilijke rekensom laten uitrekenen. Wandelt u dus een stukje en reken (1280/16)*8 uit. U zult merken dat u langzamer gaat lopen of zelfs stil gaat staan. U gaat dan letterlijk van het snelle naar het langzame denksysteem.

De bureaufietsen staan vaak op afdelingen waar rationeel redeneren plaatsvindt of waar veel klantcontact is. Hier werkt het bewegen contraproductief met het werk en worden de bureaufietsen dus niet gebruikt. En gelukkig maar! Anders zou de kwaliteit van het werk er onder lijden! Als meedenker in Bevlogenheid kan ik uw organisatie helpen deze bureaufiets op de juiste werkzaamheden in te zetten.

Ik zal u nog een ander voorbeeld geven. Het tijdstip waarop werkzaamheden plaats vinden is erg belangrijk. In de ochtend zijn wij als mens scherper. Het is wetenschappelijk bewezen dat rechters in de ochtend en net na een pauze minder zware straffen geven. Als u geopereerd wordt kunt u dat dus het beste laten doen in de ochtend.

Er veel meer toepassingen in de werkomgeving mogelijk waardoor de productiviteit,
klantvriendelijkheid, innovatiebereidheid, etc. echt verhoogd worden. Bevlogenheid kan echt waarde toevoegen aan uw bedrijf. Uiteraard vind ik het veel leuker om dat persoonlijk en op maat te bespreken.

Wil u meer weten? Neemt u dan telefonisch contact op met een van onze talentmakelaars Sharon Nuijten op 06-30417773 of Maaike Ligtvoet 06-51208832.

Arjan Vermeulen is Partner bij 2C&More
Beschikbaar als: (Interim) manager en Solver met passie voor Empathie en Bevlogenheid Linkedin

Nederland 2.0
Bij 2C&More gebruiken wij de slogan Nederland 2.0. Wij zien een wereld waarin de mens in het bedrijf centraal staat én maximale resultaten geboekt worden. Daar geloven wij in!

About the author: 2C&More