Solving

Heb jij een vraagstuk dat je niet opgelost krijgt? Kom maar op.

 

Stoeien met een schijnbaar onoplosbaar vraagstuk, frustrerend of juist heerlijk?

Vaak worden de meest uitdagende problemen voorgelegd aan teams van specialisten. Wat opvalt is dat die teams heel vaak een homogeen karakter hebben en vanuit de omgeving komen waar het vraagstuk is ontstaan of uit een omgeving die er heel veel op lijkt. Zelfde opleiding, zelfde interesses en overlappende talenten. Vanuit de geleerde discipline wordt een vraagstuk aangevlogen. Veelal met een specifieke aanpak. Dit levert natuurlijk een analyse en een advies op. Dit alles vanuit één specifieke kijk op de zaak.

In de praktijk blijkt vaak dat dit een te beperkte aanpak van een vraagstuk is. Niet in de laatste plaats omdat niet doorgedacht wordt over wat nu werkelijk het vraagstuk is of omdat de talenten ontbreken om zaken buiten de gebaande paden te onderzoeken en op te lossen.

Einstein had er een paar mooie quotes over:

  • ‘If I had an hour to solve a problem I’d spend 55 minutes thinking about the problem and 5 minutes thinking about solutions.’
  • ‘The formulation of a problem is often more essential than its solution, which may be merely a matter of mathematical or experimental skill.’
  • ‘Problems cannot be solved with the same mindset that created them.’

 

Wij leren van onszelf en van anderen, dan ontwikkelen we ons immers sneller. Iets wat wij geleerd hebben is dat onze solvingteams zeer divers moeten zijn. Afhankelijk van hetgeen gevraagd wordt bestaat een team uit een selectie van psychologen, bedrijfskundigen, marketeers, it-consultants, kunstenaars, architecten, advocaten, topsporters, artsen, sportcoaches, fiscalisten, designers, enzovoort. Jong, rijp, “iets” daartussenin, vrouwen, mannen. Een zeer divers gezelschap van mensen die elkaar vinden in normen en waarden en passie voor het onderwerp. Eén van de uitgangspunten is dat we het vraagstuk willen oplossen voor een mens of een groep mensen. Iets toevoegen, werkelijk een bijdrage leveren, wat voor een ander betekenen, dat zijn de woorden die hierbij horen.

Wanneer het vraagstuk eenmaal gedeeld is, adopteren wij dat en maken we daar ons vraagstuk van. Problemen waarvoor de meeste mensen weglopen of waar anderen partijen het opgeven? Kom maar door, want dan zijn wij op ons best. Welke uitdagingen hebben wij de afgelopen periode zoal ontrafeld? Vraagstukken op het vlak van organisatievernieuwing, kostenbesparing en procesverbetering komen veel voor. Verder hebben we een nieuw concept rondom de WMO uitgewerkt. Contracten die vanuit de WMO worden aangegaan zijn gebaseerd op High trust, high penalty. Hoe je dit uitgangspunt kunt benutten als een voordeel hebben wij uitgewerkt. Hoe ga je om met de komst van artificial intelligence binnen een klant contactcentrum en wat zijn de gevolgen voor klanten en personeel heeft ook een mooie doordenker opgeleverd. Met vraagstukken over werkelijke duurzaamheid en hoe zorgverzekeraars gezondheidsverzekeraars kunnen worden zijn we nog heerlijk aan het worstelen.

Heb je een voor jou uitdagend vraagstuk? En ben je maar aan het dweilen? Laat ons dan helpen de kraan dicht te draaien. Over de financiële kant hoef je niet in te zitten. Wij leveren de oplossing en jij betaalt als je kunt en wilt. Hoeveel? Dat bepaal jijzelf. Dat is nog zo’n oplossing. Waarom onderhandelen over de prijs en de kans mislopen dat we jou mogen helpen? We willen niet soebatten over de prijs, dat kost tijd en energie die we veel liever besteden aan het bedenken van hoe het beter, mooier, leuker, eerlijker kan. En weet je wat? Tot nu toe is iedereen compleet happy met deze manier van werken. Het kan ook anders, echt waar.

[amo_member id=”2379″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

← Alle blogs